25 – 26 stycznia br. w Lyonie we Francji odbył się finał światowego konkursu Bocuse d’Or. Zwyciężyła drużyna Danii, srebro zdobyła Szwecja, a brąz Norwegia. W tym roku po raz pierwszy w historii konkursu startowała polska ekipa, która uplasowała się na 23 miejscu. Reprezentantem naszego kraju był Rafał Jeleniewski szef kuchni Hotelu Park w Poznaniu i jego pomocnik Bartek Budzyński. Naszych zawodników oceniało profesjonalne jury składające się z 24 reprezentantów z danego kraju tzw. Prezydentów. Prezydentem Polski był Michele Labarre. 18 stycznia br. w poznańskim Hotelu Park odbyła się degustacja konkursowych dań przed wyjazdem polskiej ekipy do Francji. Podczas spotkania było można skosztować m.in. żabnicę z galaretką z ogórków kiszonych oraz mus z żabnicy na pomperniku, langustynkę z trawą żubrową oraz roladę ze szwajcarskiej cielęciny z nerkami cielęcymi w liściach szałwii i szynce parmeńskiej, grasicę cielęcą podana ze srebrnymi cebulkami, z dodatkiem nalewki malinowej i miodu, torcik z Purée ziemniaczanego wątroby cielęcej.