Bocuse d’Or jest konkursem o najwyższym światowym poziomie. Do finału przechodzą najlepsze i najbardziej przygotowane drużyny. Pomysłodawcą i twórcą konkurs kulinarnego Bocuse d’Or jest Paul Bocuse, światowej sławy szef kuchni, założyciel szkoły hotelarsko-gastronomicznej Institut Paul Bocuse w Ecully, właściciel restauracji l’Auberge du Pont de Collonges w pobliżu Lyonu. Jest to jedna z nielicznych restauracji we Francji, która otrzymała trzy gwiazdki w przewodniku Michelin.
Wielki finał konkursu Bocuse d’Or odbywa się zawsze w Lyonie. Startuje w nim 24 kraje ze świata.
Poszczególne etapy konkursu Bocuse d’Or:
Bocuse d’Or Europe: 20 krajów startujących, 12 przechodzących do finału,
Bocuse d’Or Asia: 12 krajów startujących, 4 przechodzące do finału,
Bocuse d’Or America Latina: 12 krajów startujących, 3 przechodzące do finału
Individual participations( indywidualny udział) – dotyczy wszystkich krajów, które nie mają możliwości wzięcia udziału w kontynentalnej selekcji (Afryka, Ameryka Połnocna, Bliski Wschód, Oceania). Spośród krajów starających się o uczestnictwo w konkursie Organizator wybierze 3 kraje.
„Wild cards” – Organizator wybiera 2 dodatkowe kraje, które wezmą udział w konkursie.
Bocuse d’Or Europe – Europejskie eliminacje do światowego konkursu Bocuse d’Or odbędą się w Brukseli 20-21 Marca 2012 r. podczas największych targów HORECA, które będą trwały od 19 do 21 Marca 2012 r.
W Europejskich eliminacjach weźmie udział 20 krajów, które zostały wybrane przez Kontynentalny Komitet Organizacyjny (COC), pod przewodnictwem Peter’a Goossens’a, reprezentowanych przez zwycięzców krajowych selekcji.
Kraje biorące udział w Bocuse d’Or Europe 2012: Niemcy, Estonia, Włochy, Czechy, Belgia, Finlandia, Luxemburg, Wielka Brytania, Bułgaria (po raz pierwszy w konkursie), Francja, Norwegia, Rosja, Dania, Węgry, Holandia, Szwecja, Hiszpania, Islandia, Polska, Szwajcaria.
Na kandydatów z w/w krajów czeka 12 miejsc w finale, Bocuse d’Or Lyon, 2013 (29-30 Stycznia).
W Polsce krajowa selekcja została zorganizowana przez Academy Bocuse d’Or Poland w sierpniu 2011 r. Jurorami byli prezydenci Academy Bocuse d’Or z Niemiec ,Włoch, Estonii oraz Danii, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Greckich, a także znani polscy mistrzowie kuchni.
Kandydatem reprezentującym Polskę został Marcin Jabłoński.
Polski kandydat w czasie 5 godzin będzie musiał przygotować danie mięsne z kurczaka “Label Rouge” i danie rybne z soli. Przepis na każde z dań musi zawierać minimum trzy dodatki.
Danie rybne składać się będzie z soli, krewetek i 3 obowiązkowych dodatków. Natomiast danie mięsne będzie się składać z kurczaka i 3 obowiązkowych dodatków wg uznania kandydata. Dania będą oceniane przez 20 jurorów (prezydenci poszczególnych krajów) i przez trzy osobowe główne jury honorowe.
Dania muszą być przygotowane na 14 porcji i zaprezentowane na platerze. Następnie z platery poszczególne porcje będą nakładane na talerze i podawane do degustacji jurorom, którzy będą oceniali m.in. smak, technikę przygotowania, ilość dobranych składników. Jedna z porcji przeznaczona jest do fotografii.
Mięso jak i ryba będą dostarczone na konkurs przez firmy sponsorujące Bocuse d’Or Europe 2012.
Każdej reprezentacji towarzyszy liczne grono kibiców, którzy wspierają i dopingują swoje drużyny. Liczymy na to, że polska reprezentacja również będzie miała wielu kibiców.
Kontakt:
Academy Bocuse d’Or Poland
www.bocusedor.pl
academybocusedor@wp.pl
Promotion Manager
Anna Morzyszek
+ 48 502 247 877