Bocuse d’Or Europe – Europejskie eliminacje do światowego konkursu Bocuse d’Or odbędą się w Brukseli 20-21 marca br. podczas największych targów HORECA, które będą trwały od 19 do 21 marca br.
W Europejskich eliminacjach weźmie udział 20 krajów, które zostały wybrane przez Kontynentalny Komitet Organizacyjny (COC), pod przewodnictwem Peter’a Goossens’a, reprezentowanych przez zwycięzców krajowych selekcji.
Kraje biorące udział w Bocuse d’Or Europe 2012: Niemcy, Estonia, Włochy, Czechy, Belgia, Finlandia, Luxemburg, Wielka Brytania, Bułgaria (po raz pierwszy w konkursie), Francja, Norwegia, Rosja, Dania, Węgry, Holandia, Szwecja, Hiszpania, Islandia, Polska, Szwajcaria.
Na kandydatów z w/w krajów czeka 12 miejsc w finale, Bocuse d’Or Lyon, 2013 (29-30 Stycznia)
W Polsce krajowa selekcja została zorganizowana przez Academy Bocuse d’Or Poland w sierpniu 2011 r. Jurorami byli prezydenci Academy Bocuse d’Or z Niemiec ,Włoch, Estonii oraz Danii, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Greckich, a także znani polscy mistrzowie kuchni.
Team Poland w składzie: Candidat: Marcin Jabłoński President: Constant-Michel Labarre Coach: Kamil Bednarek. W czasie 5 godzin kandydaci będa musieli przygotować danie mięsne z kurczaka “Label Rouge” i danie rybne z soli. Przepis na każde z dań musi zawierać minimum trzy dodatki.
Danie rybne składać się będzie z soli, krewetek i 3 obowiązkowych dodatków. Natomiast danie mięsne będzie się składać z kurczaka i 3 obowiązkowych dodatków wg uznania kandydata. Dania będą oceniane przez 20 jurorów (prezydenci poszczególnych krajów) i przez trzy osobowe główne jury honorowe.
Dania muszą być przygotowane na 14 porcji i zaprezentowane na platerze. Następnie z platery poszczególne porcje będą nakładane na talerze i podawane do degustacji jurorom, którzy będą oceniali m.in. smak, technikę przygotowania, ilość dobranych składników. Jedna z porcji przeznaczona jest do fotografii.
Mięso jak i ryba będą dostarczone na konkurs przez firmy sponsorujące Bocuse d’Or Europe 2012.