Orjan Johannessen z Norwegii został zwycięzcą najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie – Bocuse d’Or 2015. Wielki finał w którym rywalizowały 24 kraje z różnych zakątków świata odbył się 27-28 stycznia w Lyonie. Drugie miejsce i srebrną statuetkę zdobyli Amerykanie, a brąz przypadł Szwedom.
Trzydziestoletni, wielokrotnie nagradzany norweski szef kuchni, Orjan Johannessen na co dzień jest kucharzem w rodzinnym pensjonacie Bekkjarvik Gjestgiveri na jednej z uroczych wysp Austevoll. Pracują w nim także rodzice oraz brat i siostra Mistrza.
Złota norweska drużyna oprócz medalu otrzymała 20 000 euro. Norwegowie w konkursie Bocuse d’Or wygrali już po raz piąty (1993, 1999, 2003, 2009, 2015), a na podium stawali już dziewięciokrotnie (srebro: 1991 i 2005; brąz: 1997, 2011). Lepszy wynik ma tylko Francja, której drużyna zdobywała złoto 7 razy, a w ostatniej edycji zajęła 7. Pozycję. Drugie miejsce i 15 000 euro zdobył Philip Tessier ze Stanów Zjednoczonych wraz z zespołem, reprezentujący restaurację The French Laundry w Kalifornii. A trzecie miejsce i 10 000 euro przyznano Tommy Myllymäki z restauracji Spira-Sjön-N.E.O w Szwecji i jego ekipie.
Podczas konkursu zostały również przyznane nagrody specjalne: Special Fish prize – Hideki Takayama z Japonii (restauracja Maison de Gill Ashiya w Rouen), Special Meat prize – Matti Jämsén z Finlandii (restauracja G.W.Sundmans w Helsinkach), Prize for the best promotional campaign: Emiliano Javier Schobert z Argentyny (restaurcja El Obrador w Bariloche), Prize for the best poster: Gabor Molnar z Węgier (resturacja Excelsior’s Vinothek Winebar).
Aby zdobyć miejsce w finale tego konkursu utalentowani kucharze z całego świata rywalizowali w trwających 18 miesięcy eliminacjach. Po etapach krajowych i regionalnych, w Europie, Azji i Ameryce Łacińskiej, do finału zakwalifikowało się 24 mistrzów sztuki kulinarnej, którzy musieli udowodnić swoje umiejętności, przygotowując dania rybne (pstrąg) i mięsne (perliczka).
Pomysłodawcą i twórcą konkurs kulinarnego Bocuse d’Or jest Mistrz Paul Bocuse, światowej sławy szef kuchni, założyciel szkoły hotelarsko-gastronomicznej Institut Paul Bocuse w Ecully, właściciel restauracji l’Auberge du Pont de Collonges w pobliżu Lyonu.