Wkrótce przy Krakowskim Przedmieściu pierwszych gości powita restauracja Blue Plate Chicken. Lokal ten będzie prekursorem amerykańskiej kuchni typu blue plate special, czyli pożywnych dań serwowanych na jednym talerzu.
– Filarem naszej kuchni będą dania blue plate special, czyli szybkie, ale zarazem smaczne i pożywne posiłki serwowane na jednym talerzu w restauracjach typu diner. To rodzaj kuchni pochodzący z lat 20. z USA, którą chcemy dziś przenieść do Polski i na nowo odkryć jej smaki – tłumaczy Max Filipowicz, pomysłodawca restauracji Blue Plate Chicken.
Nowy lokal przy Trakcie Królewskim będzie specjalizował się w daniach oryginalnej kuchni południowych stanów USA, czyli soul food. Pochodzący z tamtych rejonów southern fried chicken, smażony kurczak w panierce, będzie podawany w różnych odsłonach, m.in. w postaci skrzydełek, czy z gofrem, jako Chicken’n’Waffles.
Jak zdradza restaurator, Blue Plate Chicken ma wyróżnić od konkurencji niespotykana fuzja amerykańskich smaków i polskich zdrowych produktów. – Dbałość o jakość serwowanych dań zaczyna się na etapie zakupu produktów. U nas będą królowały warzywa z ekologicznych upraw i drób hodowany wyłącznie na fermach z wolnym wybiegiem – zapewnia Max Filipowicz.
Najwyższą jakość mają zapewnić również własnoręcznie wyrabiane produkty, w tym podawane do posiłków sosy. Będą wytwarzane ze świeżych składników, na bazie oryginalnych amerykańskich receptur z dawnych lat. Nie zabraknie też świeżego pieczywa, wypiekanego w zaprzyjaźnionej piekarni, stanowiącego podstawę pożywnych kanapek.
W Blue Plate Chicken codziennie będą wypiekane świeże ciasta według tradycyjnych amerykańskich przepisów, w tym słynne layer cakes, czyli przekładane wielowarstwowe torty – w różnych odsłonach i smakach.
Bogata oferta restauracji i dwa poziomy sal w zabytkowej kamienicy „Pod Messalką” mają przyciągać gości od wczesnych godzin rannych do późnego wieczora. Z samego rana będzie warto wpaść tam na solidne anglosaskie śniadania w dwóch podstawowych wersjach do wyboru: amerykańskiej, bardziej na słodko i angielskiej, z obowiązkowymi jajkami z bekonem. Dla śpiochów kuchnia będzie serwować śniadania nawet późnym popołudniem.
W porze lunchu królować będą dania jednotalerzowe, z kurczakiem w roli głównej, do których nawiązuje nazwa restauracji. W późniejszych godzinach będzie warto przyjść tu na obiad, czy kolację.
Dwie kondygnacje restauracji to dwa światy – wychodzą naprzeciw różnym oczekiwaniom gości. Na tych, którzy się spieszą i chcą coś szybko zjeść, będzie czekał parter z barem. Z kolei osobom, które chcą rozkoszować się dłużej jedzeniem, czy spędzić czas w gronie przyjaciół – restauracja oferuje przestronną antresolę.
Dla najbardziej zagonionych przygotowano bogaty wybór kanapek, idealnych do jedzenia w biegu. Każdy znajdzie coś dla siebie, od wegetariańskich i lekkich sandwiczy, po solidne kanapki z różnymi rodzajami mięsa.
W Blue Plate Chicken karta dań będzie zmieniać się wraz z porami roku. Wszystko po to, by korzystać ze świeżych sezonowych produktów. Pomysłodawca restauracji zapewnia również, że potrawy będą przygotowywane pod osobiste preferencje gości – kucharze uwzględnią wszelkie uwagi odnośnie uczuleń, czy nie tolerowania pewnych składników.
Restauracja będzie mieć w swojej ofercie nie tylko bogatą kuchnię amerykańską, ale i bar z alkoholami, serwujący głównie typowe amerykańskie drinki i koktajle na bazie burbona. Do nowego lokalu przy Krakowskim Przedmieściu będzie można przyjść więc na coś mocniejszego, w tym na wyśmienite anglosaskie cydry i piwa.
Jak zapewnia restaurator – amerykańskie będzie tu nie tylko menu, ale i podejście do gości. W restauracji ma panować przyjacielska atmosfera i typowa dla USA otwartość i gościnność.