Blue Plate Chicken – prawdziwe amerykańskie smaki

Newsy

Blue Plate Chicken – prawdziwe amerykańskie smaki

11 grudnia 2014

Wkrótce przy Krakowskim Przedmieściu pierwszych gości powita restauracja Blue Plate Chicken. Lokal ten będzie prekursorem amerykańskiej kuchni typu blue plate special, czyli pożywnych dań serwowanych na jednym talerzu.

– Filarem naszej kuchni będą dania blue plate special, czyli szybkie, ale zarazem smaczne i pożywne posiłki serwowane na jednym talerzu w restauracjach typu diner. To rodzaj kuchni pochodzący z lat 20. z USA, którą chcemy dziś przenieść do Polski i na nowo odkryć jej smaki – tłumaczy Max Filipowicz, pomysłodawca restauracji Blue Plate Chicken.

Nowy lokal przy Trakcie Królewskim będzie specjalizował się w daniach oryginalnej kuchni południowych stanów USA, czyli soul food. Pochodzący z tamtych rejonów southern fried chicken, smażony kurczak w panierce, będzie podawany w różnych odsłonach, m.in. w postaci skrzydełek, czy z gofrem, jako Chicken’n’Waffles.

Jak zdradza restaurator, Blue Plate Chicken ma wyróżnić od konkurencji niespotykana fuzja amerykańskich smaków i polskich zdrowych produktów. – Dbałość o jakość serwowanych dań zaczyna się na etapie zakupu produktów. U nas będą królowały warzywa z ekologicznych upraw i drób hodowany wyłącznie na fermach z wolnym wybiegiem – zapewnia Max Filipowicz.

Najwyższą jakość mają zapewnić również własnoręcznie wyrabiane produkty, w tym podawane do posiłków sosy. Będą wytwarzane ze świeżych składników, na bazie oryginalnych amerykańskich receptur z dawnych lat. Nie zabraknie też świeżego pieczywa, wypiekanego w zaprzyjaźnionej piekarni, stanowiącego podstawę pożywnych kanapek.

W Blue Plate Chicken codziennie będą wypiekane świeże ciasta według tradycyjnych amerykańskich przepisów, w tym słynne layer cakes, czyli przekładane wielowarstwowe torty – w różnych odsłonach i smakach.

Bogata oferta restauracji i dwa poziomy sal w zabytkowej kamienicy „Pod Messalką” mają przyciągać gości od wczesnych godzin rannych do późnego wieczora. Z samego rana będzie warto wpaść tam na solidne anglosaskie śniadania w dwóch podstawowych wersjach do wyboru: amerykańskiej, bardziej na słodko i angielskiej, z obowiązkowymi jajkami z bekonem. Dla śpiochów kuchnia będzie serwować śniadania nawet późnym popołudniem.

W porze lunchu królować będą dania jednotalerzowe, z kurczakiem w roli głównej, do których nawiązuje nazwa restauracji. W późniejszych godzinach będzie warto przyjść tu na  obiad, czy kolację.

Dwie kondygnacje restauracji to dwa światy – wychodzą naprzeciw różnym oczekiwaniom gości. Na tych, którzy się spieszą i chcą coś szybko zjeść, będzie czekał parter z barem. Z kolei osobom, które chcą rozkoszować się dłużej jedzeniem, czy spędzić czas w gronie przyjaciół – restauracja oferuje przestronną antresolę.

Dla najbardziej zagonionych przygotowano bogaty wybór kanapek, idealnych do jedzenia w biegu. Każdy znajdzie coś dla siebie, od wegetariańskich i lekkich sandwiczy, po solidne kanapki z różnymi rodzajami mięsa.

W Blue Plate Chicken karta dań będzie zmieniać się wraz z porami roku. Wszystko po to, by korzystać ze świeżych sezonowych produktów. Pomysłodawca restauracji zapewnia również, że potrawy będą przygotowywane pod osobiste preferencje gości – kucharze uwzględnią wszelkie uwagi odnośnie uczuleń, czy nie tolerowania pewnych składników.

Restauracja będzie mieć w swojej ofercie nie tylko bogatą kuchnię amerykańską, ale i bar z alkoholami, serwujący głównie typowe amerykańskie drinki i koktajle na bazie burbona. Do nowego lokalu przy Krakowskim Przedmieściu będzie można przyjść więc na coś mocniejszego, w tym na wyśmienite anglosaskie cydry i piwa.

Jak zapewnia restaurator – amerykańskie będzie tu nie tylko menu, ale i podejście do gości. W restauracji ma panować przyjacielska atmosfera i typowa dla USA otwartość i gościnność.