Zakończono kolejną część eliminacji do ogólnopolskiego finału konkursu Bitwa na drobiowe smaki 3, w którym rywalizowali młodzi adepci sztuki kulinarnej z województwa śląskiego.
Jury w składzie – Łukasz Konik (przewodniczący), Jacek Schliske, Piotr Chmielewski, Paweł Maciantowicz – oceniało konkursowe dania z polskiego drobiu. Walka była zacięta. Młodzi adepci wykazali się nie lada umiejętnościami kulinarnymi.
A oto zwycięskie drużyny, które stanęły na podium:
Pierwsze miejsce – Julia Gilner i Natalia Kostka z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach
Drugie miejsce – Laura Kristof i Oliwia Błachut z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim
Trzecie miejsce – Mikołaj Zaporowski i Karolina Kastek z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Żarnowcu



Bitwa na drobiowe smaki to ogólnopolski konkurs kulinarny adresowany do uczniów klas ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym. Za nami już dwie edycje konkursu, które przebiegały etapowo – w 12 regionach naszego kraju przeprowadziliśmy eliminacje regionalne, w których łącznie wzięło udział około 600 młodych kucharzy. Zwieńczeniem etapów regionalnych był ogólnopolski Wielki Finał konkursu, przeprowadzony w prestiżowym miejscu spotkań kucharzy z całej Europy – Instytucie Kulinarnym Transgourmet, gdzie na co dzień trenuje Kadra Narodowa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni. Głównym bohaterem konkursu jest kurczak – i został nim nieprzypadkowo – bowiem projekt jest realizowany przez Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj. Uczniowie biorący udział w konkursie prześcigali się w kreowaniu niezwykłych dań, które zdaniem jurorów zasługiwały na to, by znaleźć się w menu profesjonalnych restauracji. Mieli również okazję uczestniczyć w wykładach dietetyków poświęconych zdrowej diecie, roli mięsa drobiowego w codziennym menu młodych ludzi oraz obalania mitów dotyczących mięsa drobiowego funkcjonujących w polskim społeczeństwie.