Formuła konkursu oparta jest na opracowaniu i przygotowaniu przepisów z wykorzystaniem mięsa pozyskanego z polskich kurcząt. Młodzi kucharze pod czujnym okiem przewodniczącego składu sędziowskiego Łukasza Konika staja w szranki na terenie dwunastu regionów polski. Bitwa na drobiowe smaki została objęta honorowym patronatem ministra edukacji, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Stowarzyszenia kucharzy Euro Toques oraz opatrzona znakiem polska Smakuje. Jak dotąd, konkurs osiągnął swój półmetek – zostało zrealizowanych 6 konkursów regionalnych w województwach małopolskim, świętokrzyskim, podlaskim, warmińsko – mazurskim, podkarpackim i śląskim, podczas których wyłoniono sześć zespołów, które staną do walki w wielkim finale. Dzięki konkursowi młodzi adepci sztuki kulinarnej mają szansę zaprezentować swoje talenty przed szerokim gronem odbiorców, spotkać się z profesjonalistami oraz poszerzyć swoja wiedzę i umiejętności techniczne.
Bitwę na drobiowe smaki można obserwować na profilu https://www.facebook.com/bitwanadrobiowesmaki oraz na kanale https://www.youtube.com/channel/UCK9SYTuPeHVUbvP5EUR_Y-w