Dun & Bradstreet Poland: W pierwszym półroczu 2023 r. przybyło aż 1,7 tys. lokali gastronomicznych

Aktualności

Dun & Bradstreet Poland: W pierwszym półroczu 2023 r. przybyło aż 1,7 tys. lokali gastronomicznych

W pierwszych sześciu miesiącach 2023 r. w Polsce w porównaniu do końca 2022 r. przybyło 1,7 tys. nowych punktów gastronomicznych. Oznacza to, że na koniec czerwca br. liczba wszystkich placówek i firm gastronomicznych w Polsce wyniosła 93,7 tys.  Najwięcej w branży restauracyjnej, gdzie liczba nowych podmiotów wzrosła w 2023 r. o blisko 1000 – mówi Tomasz Starzyk, Dun & Bradstreet Poland.

W ujęciu procentowym najszybciej rozwija się rynek ruchomych placówek gastronomicznych. Tylko w pierwszych sześciu miesiącach o nieco ponad 400 wzrosła liczba tego rodzaju punktów w tym przede wszystkim food tracków.

Jeśli trend utrzyma się w kolejnych sześciu miesiącach to w 2023 r. podobnie jak w 2022 i 2021 rynek restauracji mierzony liczbą podmiotów na rynku wzrośnie o ok 3,5%.

Jednocześnie poprawę także widać w danych o zawieszonych działalnościach. W pierwszych sześciu miesiącach Polacy zawiesili 1,8 tys. punktów gastronomicznych. W całym 2022 r. 6,5 tys. Co oznacza, że w przypadku utrzymania trendu liczba zawieszonych działalności w porównaniu do końca grudnia 2022 r. będzie mniejsza o połowę i powrót do sytuacji sprzed pandemii.

Liczba lokali gastronomicznych w Polsce:

Liczba zawieszonych działalności:

źródło: Dun & Bradstreet Poland