Na Dolnym Śląsku trwa projekt Kadry z Klasą – szkolenia dla kucharzy i menedżerów firm z dolnośląskiego sektora hoteli i restauracji. Uczestnictwo jest całkowicie bezpłatne (pomoc de minimis), ponieważ projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Szkolenia proponowane w projekcie to:
1) MISTRZ KUCHNI – zajęcia będą prowadzone przez znanych w branży mistrzów kucharskich, w salach wyposażonych w stanowiska umożliwiające przygotowywanie potraw przez każdego uczestnika szkolenia i będą obejmowały teorię omawiającą technologie przygotowywania potraw (20% czasu) i praktykę (80% czasu szkolenia). Jeden cykl szkoleniowy (dla jednego uczestnika) to trzy trzydniowe zjazdy – łącznie 9 dni (72 godziny). Uczestnicy otrzymają składniki do przygotowywania potraw oraz zestawy szefów kuchni (bluzę, spodnie kucharskie, czapkę kucharską, rękawiczki, nóż).
Ramowy program szkolenia MISTRZ KUCHNI:
Zjazd 1 (3 dni): przystawki i przekąski, technologia kuchni zimnej, przekąski, przystawki z mięsa, ryb, sałaty, sosy, przekąski gorące.
Zjazd 2 (3 dni): dania gorące, wywary podstawowe, bazy do sosów, zupy, potrawy z makaronu, ryżu, dania mięsne, półmięsne, rybne, gotowanie, pieczenie, smażenie, grillowanie, duszenie.
Zjazd 3 (3 dni): najnowsze trendy w aranżacji dań na przykładach kuchni regionalnej i polskiej: nurt fusion, łączenie składników, tradycja kulinarna w nowoczesnej aranżacji, elementy kuchni molekularnej.
2) SKUTECZNY MENEDŻER – to szkolenie doskonali umiejętności zarządzania zespołem i obiektem. Poprowadzą je trenerzy łączący warsztat trenerski z praktyką zawodową na stanowisku menedżera w firmach z sektora hotelarstwa i gastronomii, znający specyfikę pracy i charakter relacji panujących pomiędzy pracownikami. Szkolenie trwa 2 dni (16 godzin).
Zajęcia odbywają się w tygodniu lub w weekendy, w zależności od preferencji uczestników.
Uczestnicy obu typów szkoleń otrzymują wyżywienie, materiały szkoleniowe, a dla osób dojeżdżających z okolic dalszych niż 60 km od miejsca szkolenia przewidziano nocleg.
Na zakończenie poszczególnych szkoleń uczestnicy otrzymają Certyfikat “Kadry z Klasą”.
Grupą docelową projektu są przedsiębiorcy i ich pracownicy:
– pracujący lub zamieszkujący na obszarze województwa dolnośląskiego;
– wykonujący pracę w przedsiębiorstwie działającym w sektorze hoteli, restauracji lub prowadzącym działalność uzdrowiskową. Przedsiębiorstwo musi mieć jednostkę organizacyjną na terenie województwa dolnośląskiego (siedziba, filia, oddział etc.);
– mający wykształcenie maksymalnie średnie.
Szczegółowe informacje o projekcie, terminarzu szkoleń, a także dokumenty rekrutacyjne znajdują się pod adresem www.ekspert-szkolenia.pl/dolnoslaskie/kadryzklasa