Bezpieczne podłogi do obiektów gastronomicznych

Newsy

Bezpieczne podłogi do obiektów gastronomicznych

30 października 2013

Pomieszczenia, w których produkuje i przygotowuje się żywność muszą odpowiadać surowym wymogom higieny i bezpieczeństwa pracy. To jaka podłoga zostanie zamontowana ma szczególne znaczenie – nieodpowiednio dobrana może stanowić realne zagrożenie dla pracowników oraz wytwarzanej żywności. Aby tego uniknąć warto zainwestować w podłogi, które spełniają najwyższe standardy bezpieczeństwa i higieny.

Przygotowanie żywności to proces wymagający szczególnej dbałości o warunki higieniczne. Operatorzy profesjonalnych kuchni oraz zakładów produkcyjnych muszą zapewnić swoim pracownikom odpowiednie wykończenie pomieszczeń m.in. podłóg. Ważne, aby były one: antypoślizgowe, szczelne, zabezpieczone przed rozwojem drobnoustrojów, gładkie, nienasiąkliwe, łatwe do czyszczenia i odporne na działanie środków chemicznych. Ich konstrukcja powinna minimalizować upadki, poślizgnięcia oraz możliwe zanieczyszczenie żywności. 

W gastronomii bardzo popularne jest stosowanie płytek ceramicznych, jednakże nie zapewniają one standardów bezpieczeństwa i higieny na najwyższym poziomie. Są one bowiem podatne na uszkodzenia, a fugi łatwo nasiąkają płynami. Prowadzi to nie tylko do tworzenia się nieestetycznych plam, ale stwarza też pożywkę dla bakterii. Najlepszym rozwiązaniem są antypoślizgowe, bezpieczne podłogi Altro, które oferują wiele możliwości zastosowania.

Podłogi Altro – bezpieczeństwo i higiena przede wszystkim

Altro posiada specjalistyczne rozwiązania dla każdego obiektu, w którym przygotowywane lub przetwarzane są napoje czy żywność – zakładów produkcji napojów i żywności, rzeźni, piekarni, kuchni komercyjnych, barów i chłodni/magazynów. Charakterystyczną cechą podłóg Altro jest przede wszystkim wytrzymałość, którą potwierdza 15 letnia gwarancja. W branży gastronomicznej i przemyśle spożywczym stosuje się je od 50 lat. Doskonale sprawdzają się w środowiskach zatłuszczonych i mokrych, a jednocześnie spełniają najbardziej rygorystyczne standardy higieny i konserwacji.

Produkty Altro są projektowane tak, aby stanowiły kompletny system. Stosowane oddzielnie lub wspólnie, zapewniają higienę i bezpieczeństwo w najbardziej wymagających miejscach.

Podłogi o średniej i wysokiej antypoślizgowości gwarantują dobrą równowagę między minimalizacją ryzyka poślizgu a łatwością mycia, co czyni je idealnym rozwiązaniem dla pomieszczeń gdzie przygotowuje się żywność. We wszystkich bezpiecznych podłogach Altro wykorzystywana jest technologia Altro Maxis Easyclean PUR, Altro Maxis lub Altro Easyclean, zapewniająca łatwość czyszczenia.

Co ze złączeniami i narożnikami?

Istotnym elementem ukończenia wnętrz pomieszczeń obiektów gastronomicznych i zakładów produkcyjnych jest wykończenie narożników w taki sposób, aby zabezpieczyć pomieszczenie przed uszkodzeniami mechanicznymi i rozwojem pleśni. W tym celu zaleca się stosowanie bezpiecznych podłóg Altro które posiadają antybakteryjną powłokę AltrosanTM oraz bezfugowe łączenie poszczególnych arkuszy, co zapobiega gromadzeniu się brudu i bakterii. Łączone są bezspoinowo, dzięki czemu są nieprzepuszczalne, a bakterie dosłownie nie mają się gdzie ukryć.

Dodatkowo wysoka odporność na środki chemiczne i uszkodzenia mechaniczne sprawia, że podłogi Altro są bardzo wytrzymałe. W efekcie zmniejszamy wydatki na konserwację, koszty długoterminowe i ryzyko zanieczyszczenia żywności. 

W swojej ofercie Altro ma ponad 20 bezpiecznych podłóg, które nie tylko spełniają najwyższe standardy ale również dzięki szerokiej palecie kolorów zaspokoją nawet najbardziej wymagających  Klientów. Do gastronomi i przemysłu spożywczego szczególnie zaleca się bezpieczną podłogę Altro Stronghold 30/K30 – zaprojektowaną specjalnie na potrzeby kuchni produkcyjnych. Wszystkie materiały, z których są wykonane podłogi mają rekomendację i atest HACCP International jako materiał bezpieczny dla żywności..

Więcej informacji o bezpiecznych podłogach Altro można przeczytać na stronie producenta www.altro.pl