Bezpieczne i zgodne z ideą zero waste

Aktualności

Bezpieczne i zgodne z ideą zero waste

Pakowanie próżniowe pozwala zoptymalizować zakupy i skrócić łańcuch dostaw. Porcjując produkty lub półprodukty wstępnie ugotowane, możemy efektywniej zorganizować swoją kuchnię i mieć je zawsze pod ręką. Żywność pakowana próżniowo zapewnia dłuższą trwałość, nie tracąc przy tym swojej świeżości.

NA CZYM POLEGA PAKOWANIE PRÓŻNIOWE ŻYWNOŚCI?

Pakowanie próżniowe sprowadza się do zmniejszania kontaktu żywności z tlenem. To właśnie tlen powoduje wszystkie procesy, które przechowywanie w próżni ma zatrzymać. Najczęściej jedzenie wystawione przez dłuższy czas na kontakt z tlenem ulega wysychaniu, jełczeniu, może też dojść do zmiany smaku i rozwoju pleśni. Aby powstrzymać te procesy, odcina się żywność od tlenu poprzez zamykanie jej w hermetycznej przestrzeni – jest nią worek dobrany odpowiednio do urządzenia i metody.

CO MOŻNA PAKOWAĆ PRÓŻNIOWO?

Pakowarki są w stanie zamknąć w szczelnym foliowym opakowaniu praktycznie każdy rodzaj żywności. Urządzenie to daje nam możliwość hermetycznego zamknięcia worka z owocami, warzywami, makaronami, rybami, mięsem i jego przetworami oraz serami. Niektóre z maszyn pozwalają też pakować próżniowo zupy czy produkty sypkie. Ciekawą opcję stanowi też możliwość przechowania w ten sposób kaw, herbat, a nawet pieczywa. Pakowarki próżniowe można też wykorzystać do innych zastosowań, niż tylko wydłużanie trwałości produktów. Szefowie kuchni używają ich często do marynowania oraz gotowania sous-vide. Ta ostatnia technika polega na zamknięciu potrawy (zwykle mięs lub ryb) w woreczku próżniowym, a następnie obróbce w kąpieli wodnej o temperaturze poniżej 100°C – najczęściej przy pomocy specjalnego cyrkulatora do sous-vide.

PAKOWANIE PRÓŻNIOWE – JAK DŁUGO MOŻNA PRZECHOWYWAĆ?

Ogólnie przyjmuje się, że pakowanie próżniowe wydłuża czas przydatności do spożycia pięciokrotnie.
Oczywiście dla każdego z produktów ta wartość może być inna – niektóre w hermetycznym zamknięciu wytrzymają kilka dni dłużej, inne zwiększą swoją żywotność nawet o półtora roku. Proporcjonalnie najwyższy skok można zaobserwować na przykładzie świeżych owoców – czas ich przydatności wzrasta nawet sześciokrotnie (z 3 dni w lodówce do 18 dni w pojemniku próżniowym). Równie spektakularny wynik można otrzymać, przechowując hermetycznie warzywa (z 3 dni w lodówce do 15 w opakowaniu próżniowym). Najdłuższą wytrzymałość notuje natomiast  pieczywo (może być przechowywane w zamrażarce ok. 6 miesięcy, ale w warunkach hermetycznych jego czas zwiększa się do dwóch lat).

PAKOWANIE PRÓŻNIOWE WADY I ZALETY

Metoda ta ma oczywiście nie tylko zalety, ale są z nią związane też drobne niedogodności. Zacznijmy jednak od zalet. Pierwsza to oczywiście znaczne wydłużenie terminu przydatności do spożycia produktów żywnościowych. Sam proces nie ma też wpływu na parametry produktu: smak, zapach, właściwości odżywcze.

Przejdźmy jednak do wad… czy są jakieś minusy całego procesu? Z pewnością dla niektórych mogą nimi być cena urządzenia oraz koszt późniejszego zakupu odpowiednich worków. Biorąc jednak pod uwagę wszystkie korzyści, które płyną z zastosowania pakowarki – są to raczej niewielkie niedogodności.

Eliza Marek