Beskidzki Konkurs Młodych Kucharzy

Newsy

Beskidzki Konkurs Młodych Kucharzy

07 listopada 2014

29 października odbyła się już szósta edycja Beskidzkiego Konkursu Młodych Kucharzy. Konkurs ten został zorganizowany przez Stowarzyszenie Beskidzki Klub Kulinarny przy współpracy z Zespołem Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie oraz Stowarzyszeniem „EkoGa”.

Tematem przewodnim konkursu była mięsna masa mielona wieprzowo-wołowa.

W konkursie uczestniczyło 11 uczniów z 9 szkół gastronomicznych Polski, m.in. z Wodzisławia Śląskiego, Bielska-Białej, Dąbrowy Górniczej, Rybnika, Tychów, Wisły i Cieszyna, oraz z Czeskiego Cieszyna i Olomuca.

Ocenę degustacyjną przeprowadzili: Carlos Gonzales-Tejera, Karel Drápal, Grzegorz Janica – Restauracja „Karczma Bukowa”, Jacek Dutka – prezes Beskidzkiego Klubu Kulinarnego, Michał Rajwa – przedstawiciel Starostwa Powiatowego w Cieszynie, Karol Wacht.

Technikę pracy uczniów oceniali: Mateusz Kłoda z Restauracji VIP w Cieszynie, Jan Dutka z Restauracji „Pod lotniskiem”, Mateusz Czekierda, Kamil Zacharek, Mateusz Szołtysek, Rafał Orłowski – szefowie kuchni podbeskidzkich lokali gastronomicznych.

Laureatami konkursu zostali:

I miejsce – Karol Procner z ZSGH w Wiśle

II miejsce – Monika Świderska z ZS nr 7 w Tychach

III miejsce – Vojta Hacsik  z Szkoły Gastronomicznej – Olomuc

Vojta Hacsik otrzymał również wyróżnienie Beskidzkiego Klubu Kulinarnego – za aranżację potrawy na talerzu.