29 października odbyła się już szósta edycja Beskidzkiego Konkursu Młodych Kucharzy. Konkurs ten został zorganizowany przez Stowarzyszenie Beskidzki Klub Kulinarny przy współpracy z Zespołem Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie oraz Stowarzyszeniem „EkoGa”.
Tematem przewodnim konkursu była mięsna masa mielona wieprzowo-wołowa.
W konkursie uczestniczyło 11 uczniów z 9 szkół gastronomicznych Polski, m.in. z Wodzisławia Śląskiego, Bielska-Białej, Dąbrowy Górniczej, Rybnika, Tychów, Wisły i Cieszyna, oraz z Czeskiego Cieszyna i Olomuca.
Ocenę degustacyjną przeprowadzili: Carlos Gonzales-Tejera, Karel Drápal, Grzegorz Janica – Restauracja „Karczma Bukowa”, Jacek Dutka – prezes Beskidzkiego Klubu Kulinarnego, Michał Rajwa – przedstawiciel Starostwa Powiatowego w Cieszynie, Karol Wacht.
Technikę pracy uczniów oceniali: Mateusz Kłoda z Restauracji VIP w Cieszynie, Jan Dutka z Restauracji „Pod lotniskiem”, Mateusz Czekierda, Kamil Zacharek, Mateusz Szołtysek, Rafał Orłowski – szefowie kuchni podbeskidzkich lokali gastronomicznych.
Laureatami konkursu zostali:
I miejsce – Karol Procner z ZSGH w Wiśle
II miejsce – Monika Świderska z ZS nr 7 w Tychach
III miejsce – Vojta Hacsik z Szkoły Gastronomicznej – Olomuc
Vojta Hacsik otrzymał również wyróżnienie Beskidzkiego Klubu Kulinarnego – za aranżację potrawy na talerzu.