Bartosz Rosa: Jesienne dary w kuchni

Aktualności

Bartosz Rosa: Jesienne dary w kuchni

Grzyby to prawdziwe pole do popisu dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni, gdyż można je przygotować na milion sposobów: od zup, przez farsze, po dania główne i przekąski – gama możliwości jest naprawdę duża. Każdy rodzaj grzyba ma swój smak i konsystencję. Dla wegetarian zastępują mięso – są niskokaloryczne, bogate w białko i błonnik. Zawierają również witaminy i składniki mineralne. Warto posmakować nie tylko pieczarki, lecz także kurki, prawdziwki, podgrzybki, maślaki, rydze czy gołąbki.

Trufle, określane mianem produktu luksusowego, są tak cenne, że często nazywa się je „czarnym diamentem”. Należą do grzybów workowatych, mają niepowtarzalny smak i możne je znaleźć wyłącznie pod ziemią. Smak i zapach trufli zależy od ich rodzaju. Biała trufla ma zapach intensywny i wyraźny, a smak lekko ostry i zbliżony do sera grana padano. Czarna trufla – ziemisty, subtelny korzenny aromat oraz smak czekolady i ziemi. Z ciekawostek – grzyby są źródłem smaku umami, czyli piątego smaku obok słodkiego, gorzkiego, słonego i kwaśnego. Opisuje się go jako bulionowy, smakowity czy mięsny.

Kolejnym darem jesieni jest dynia. Wśród jadalnych popularnych odmian znajdziemy Hokkaido, Butternut, Muscat de Provence czy dynię olbrzymią. Dynie różnią się od siebie kolorem, kształtem, strukturą miąższu, smakiem, a ponadto grubością skórki. Różne odmiany dyni to także różne zastosowanie w kuchni. Dynia zwyczajna jest bardzo popularna – miąższ i skórka tego rodzaju dyni jest pomarańczowa lub żółta. Odmiana ta to m.in. kabaczek, patison i dynia makaronowa. Dynia ta będzie idealna na przetwory, zupę i sosy. Trzeba jednak pamiętać, żeby ją doprawić aromatycznymi przyprawami. Jest natomiast najmniej słodka, dlatego nie nadaje się do deserów.

Dynia makaronowa swoją nazwę zawdzięcza miąższowi, który po ugotowaniu rozpada się na włókna przypominające makaron. Wyróżnia się delikatnym smakiem, a jej konsystencja sprawia, że najlepiej wykorzystywać ją do warzywnych makaronów, sosów i marynat octowych. Nie nadaje się natomiast do zup i deserów. Natomiast dynia Hokkaido pasuje do różnego rodzaju dań zarówno na słodko, jak i na słono. Można ja przygotowywać na parze, zapiekać oraz gotować.

Dynia piżmowa ma słodkawy smak, dzięki temu jest bardzo uniwersalna. Można z niej zrobić wszystko np. chleby, ciasta, zupy, koktajle, zapiekać, a nawet przygotować przetwory tj. dżem. Dynia Muscat de Provence zwana też dynią prowansalską lub francuską ma bardzo ładny zapach – słodki i melonowy. Miąższ jest intensywnie pomarańczowy, gruby, soczysty i będzie szczególnie dobry na zupy, przetwory, purée, placki.

Dynie to warzywa bogate w witaminy i minerały. Zawierają białko i błonnik, są niskokaloryczne i oczyszczają organizm z toksyn.

Jesiennych darów jest dużo… mógłbym opowiadać bez końca, jakie możliwości kulinarne można wyczarować w połączeniu z innymi, równie smacznymi składnikami.

Bartosz Rosa

Członek Euro-Toques Polska

www.eurotoqes.pl

Oprac. red.