Zawód kucharza, choć długo pozostawał w cieniu, ostatnio jest coraz bardziej doceniany. Zdecydowana większość uczniów szkół gastronomicznych decyduje się na dalsze rozwijanie swojej pasji i kariery w branży gastronomicznej. Interesują ich trendy, chcą się rozwijać, szkolić, są bardzo zmotywowani, a także zaangażowani w swoją karierę – mówi Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet.
Instytut Kulinarny Transgourmet współpracuje z kilkoma szkołami gastronomicznymi. Dzięki temu uczniowie mają okazję korzystać z wiedzy i doświadczenia ekspertów z Instytutu podczas warsztatów. Dzielimy się naszymi trikami, ale też pokazujemy bazowe techniki wykorzystywane podczas obróbki ryb czy mięsa. Dostęp do szerokiego asortymentu hali Selgros Cash & Carry pozwala pokazać możliwości, jakie daje współpraca właśnie z nami. Widzimy wysoki potencjał wśród uczniów, którzy zgłaszają się do konkursu kulinarnego Les Chefs en Or organizowanego przez Transgourmet i Selgros Cash & Carry. Z roku na rok zauważamy coraz wyższy poziom techniczny dań, przygotowywanych przez młode osoby. Wiele z nich z powodzeniem mogłoby zagościć na restauracyjnych stołach.