1 czerwca Bartosz Peter wraz ze swoim pomocnikiem Sebastianem Plasotą biorą udział w finale Global Chefs Challenge podczas Worldchefs Congress & Expo w Abu Dhabi w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Konkurs ten odbywa się co dwa lata i gromadzi drużyny narodowe z całego świata. Organizowany jest pod patronatem WACS.
Relacja na żywo Worldchefs Congress & Expo 2022
Zachęcamy do oglądania i kibicowania polskiej Drużynie!
W finale Global Chef Challenge – od 30 maja do 2 czerwca – zmierzy się 40 drużyn w trzech kategoriach: Global Chefs Challenge, Global Pastry Chefs Challenge oraz Global Young Chefs Challenge (dla młodych, urodzonych po 1995 r.). Warto podkreślić, że jest to konkurs zespołowy, a uczestnicy finału wyłaniani byli w drodze eliminacji z regionalnych półfinałów i Kulinarnego Pucharu Świata Luksemburg 2018 (12 drużyn reprezentujących najwyżej punktowanych zawodników w Hot Kitchen automatycznie kwalifikuje się jako zawodnicy w kategorii Global Chefs Challenge).
Każdy z nich musi wykazać się ponadprzeciętnymi umiejętnościami i zdolnością przystosowania się do pracy pod presją czasu. Oceniane są: faktura, sposób serwowania potrawy, a przede wszystkim – jej smak.
Nasz kraj w kategorii Global Chefs Challenge, gdzie startuje 18 szefów kuchni, reprezentuje Bartosz Peter, kapitan Narodowej Reprezentacji Kucharzy Polski (Poland National Culinary Team). Przeczytajcie, co mówił przed wyjazdem:
Od kwietnia dwa razy w tygodniu wraz z moim pomocnikiem Sebastianem Plasotą spotykaliśmy się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie i trenowaliśmy. Odbyliśmy 10 pełnowymiarowych treningów (80 h) i 15 treningów na stworzenie tych dań. Pełnowymiarowy trening trwa 8 h, czyli 5 h na gotowanie, 2 h na serwis i 1 h na sprzątanie.
Czterodaniowe menu przygotowaliśmy na bazie produktów od organizatora. Przekąska to danie całkowicie wegańskie. Musimy wykorzystać purée owocowe. Zainspirowaliśmy się curry i serwujemy jego wiosenny wariant w modernistycznej wersji. W daniu rybnym główny produkt to norweski halibut. Towarzyszą mu takie dodatki jak pomidor i cukinia, a także wasabi i imbir. Danie główne przygotowujemy z cielęciny (trzy różne elementy: polędwica, grasica i kark), a dodatkami będzie cebula i pasternak. Deser natomiast składa się herbaty earl grey, mlecznej czekolady i owoców – mango i mandarynki. Staraliśmy się opracować coś innowacyjnego. Np. ravioli połączyliśmy z rybą, w daniu głównym pojawi się nowoczesny kartacz, a w deserze pączek z kremem na ciepło. W przygotowaniach pomagał nam Marcin Gruszka, a także Sebastian Krauzowicz i Lech Pluciński. Nie wspomnę już o całej kadrze narodowej.
Teraz czeka nas kolejne wyzwanie – pakowanie. Trzeba to wszystko logistycznie poukładać, bo musimy zabrać ze sobą drobny sprzęt kucharski. A nie można przekroczyć limitu wagowego.
Konkurs w Abu Dhabi odbywa się w najwyższych standardach higienicznych. Obowiązuje nas pełny HACCP, a dodatkowo ze względu na czas pandemiczny co godzinę dezynfekcja wszystkich powierzchni kuchennych. Czyli co 60 minut musimy wszystko pochować do lodówek, zabezpieczyć, a potem zdezynfekować blaty, zmienić worki na śmieci, zmienić maseczki i umyć ręce. Z pięciu godzin gotowania robią się cztery.
Czy obawiam się rywali? Jak każdy. Startują szefowie z Norwegii, Szwecji czy Islandii. Ale uważam, że jesteśmy bardzo dobrze przygotowani. Skupiliśmy się głównie na smaku, bo jest najwyżej oceniany. Liczymy na trzecie miejsce na podium.
Sebastian Plasota to bardzo utalentowany młody człowiek. Wypatrzyłem go podczas polskiej edycji konkursu Les Chefs en Or. Co prawda zajął drugie miejsce, ale zaimponował mi swoim spokojem i opanowaniem. Pracował w warszawskiej restauracji Epoka, ale musiał zrezygnować, ze względu na czas, jaki pochłaniają przygotowania do konkursów. Jest też w drużynie juniorów na Villeroy & Boch Culinary World Cup 2022 w Luksemburgu.
Bartosz Peter
• Kapitan Narodowej Reprezentacji Kucharzy Polski (Poland National Culinary Team).
• Ekspert kulinarny Instytutu Kulinarnego Transgourmet.
• Laureat Hermesa Poradnika Restauratora 2018 w kategorii „Młody talent”.
• Dwukrotny zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski 2017 i 2018. Zdobywca złotego, srebrnego i brązowego medalu podczas Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu 2018 oraz srebrnego i brązowego medalu na Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie 2016. Srebrnego medalu na europejskich eliminacjach do Global Young Chef Challenge.
• Ważnym krokiem w rozwoju jego kariery zawodowej był wyjazd do pracy w belgijskiej gwiazdkowej restauracji Centpourcent. To tam poznał smak codziennej walki o serwowanie posiłków na najwyższym poziomie.
• Ambitny, z głową pełną pomysłów.
• Pochodzi z Wałbrzycha. Swoją przygodę z profesjonalną gastronomią rozpoczął w 2012 r. u boku Sebastiana Krauzowicza i Marcina Gruszki.
Oprac. Red.