Bartosz Peter, zdobywca srebrnego i brązowego medalu w Kulinarnym Pucharze Świata, dwukrotny zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski i laureat L’art de la cuisine Martell 2017 dołączył do zespołu Transgourmet i Selgros Cash&Carry obejmując stanowisko Eksperta Kulinarnego w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.
Do głównych zadań kapitana Reprezentacji Narodowej Kucharzy Polski należeć będzie doradztwo merytoryczne dla pracowników i klientów Transgourmet i Selgros Cash&Carry, kreowanie trendów gastronomicznych i eksponowanie możliwości Instytutu Kulinarnego w Polsce i za granicą.
– Jako kapitan Reprezentacji Narodowej Kucharzy Polski miałem przyjemność przygotowywać się do Kulinarnego Pucharu Świata w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie pod Warszawą i korzystać z jego innowacyjnej przestrzeni oraz nowoczesnego wyposażenia. Dzięki temu mam świadomość ogromnych możliwości, jakie oferuje kucharzom Instytut Kulinarny i zamierzam przyczynić się do jego promowania i rozwoju. Wierzę także, że moje doświadczenie i dotychczas zdobyta wiedza w branży gastronomicznej będą cenne dla wzmacniania kompetencji klientów sieci Transgourmet i Selgros Cash&Carry – mówi Bartosz Peter, Ekspert Kulinarny w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.
Przed rozpoczęciem pracy dla Transgourmet i Selgros Cash&Carry , Bartosz Peter pełnił funkcję Szefa restauracji Salt w Copernicus Toruń Hotel oraz brał udział w konkursach kulinarnych, w których odnosił liczne sukcesy. Po zdobyciu srebrnego i brązowego medalu na Kulinarnym Pucharze Świata w Luksemburgu, pierwszym w historii, dwukrotnym zwycięstwie w Kulinarnym Pucharze Polski, zajęciu pierwszego miejsca w L’art de la cuisine Martell 2017 oraz w CHEF Culinary Cup NESTLE 2017, przyszedł czas na przygotowania do Olimpiady Kulinarnej w Stuttgarcie.
– Nieustannym wyzwaniem dla kucharzy pracujących na co dzień w restauracjach jest wygospodarowanie czasu na treningi do konkursów kulinarnych. Wielu członków Reprezentacji Narodowej Kucharzy Polski przed Kulinarnym Pucharem Świata musiało pracować przez to na zwiększonych obrotach. Dzięki pracy dla Transgourmet i Selgros Cash&Carry mogę nie tylko pełnić rolę doradcy w Instytucie Kulinarnym, ale także, korzystając z jego nowoczesnej przestrzeni, poświęcić czas na przygotowania do konkursów i tym samym wspólnie z marką angażować się w rozwój branży gastronomicznej w Polsce – komentuje Bartosz Peter.
– Transgourmet i Selgros Cash&Carry nieustannie podejmują działania mające na celu angażowanie się w rozwój branży gastronomicznej w Polsce. Świadczy o tym nie tylko szeroka oferta i wysoka jakość produktów oferowanych przez sieć, ale także udział w światowych wydarzeniach kulinarnych, partnerstwo z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni, otwarcie dwóch Instytutów Kulinarnych na terenie kraju oraz współpraca z największymi ekspertami z branży, zarówno w Polsce, jak i za granicą. Dlatego z dumą i radością witamy w zespole firmy Bartosza Peter, kapitana Reprezentacji Narodowej Kucharzy Polski, który w ostatnich latach potwierdził swój wyjątkowy talent kucharski na arenie polskiej i zagranicznej. Mamy nadzieję na owocną współpracę i życzymy powodzenia w rozwoju zawodowym – podsumowuje Marcin Dera, Dyrektor Sprzedaży ds. Gastronomii Transgourmet Polska.