Bartosz Fabiś zwycięzcą 4. Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej

Wydarzenia

Bartosz Fabiś zwycięzcą 4. Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej

23 lipca 2018

21 lipca odbyła się 4. edycja Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej – konkursu, którego zwycięzca jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2018.

Konkurs stanowi hołd dla polskiej tradycji kulinarnej. Jego celem jest przypomnienie i utrwalenie walorów kuchni polskiej wywodzących się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, w pałacach czy w zamkach oraz powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko-magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej.

W tegorocznej edycji konkursu udział wzięło 11 ekip kucharskich, a ich zmagania obserwowało i oceniało jury w doborowym składzie: Adam Chrząstowski, Iwona Niemczewska, Tomasz Purol, Patryk Dziamski, Ernest Jagodziński, Grzegorz Fic, Adam Dmyterko, Paweł Serafin i Stefan Birek, Tomasz Krake, Jacek Jakubczak, Janusz Pyra i Piotr Szczygielski – Szczypior. Przewodniczącym obrad był Jarosław Walczyk.

Zadaniem konkursowym było przygotowanie przystawki zimnej lub gorącej oraz dania głównego. Obowiązkowymi produktami do przygotowania przekąski były: bażant, Skarby Serowara – Bursztyn, Rubin i Szafir. Natomiast w daniu głównym obligatoryjnie należało wykorzystać schab z dzika i olej z esencją masła.

Zwieńczeniem całodniowego Festiwalu i rywalizacji uczestników konkursu była Gala połączona z ogłoszeniem wyników oraz wręczeniem nagród i dyplomów. Uroczystość odbyła się w Białej Sali i Hali spacerowej Uzdrowiska Szczawno Zdrój-Jedlina.

Najlepszy okazał się duet Bartosz Fabiś i Michał Kozłowski z Nifty No. 20 z hotelu Puro w Poznaniu. Warto przypomnieć, że właśnie ten zespół w 2016 r. stanął już na podium Kulinarnego Pucharu Polski zajmując wówczas 3. miejsce.

Drugie miejsce przypadło Waldemarowi Trzciołek i Mateuszowi Serwa z restauracji Ostoja Chobienice, a trzecie Tomaszowi Sowińskiemu i Marcinowi Kowalskiemu z restauracji Pasja w Gorzowie Wlkp.

Podczas Gali została przeprowadzona licytacja wartościowych przedmiotów i usług na rzecz Fundacji Miej Serce dla podopiecznego Nicolasa Hołówka. W sumie udało się uzbierać 6314 zł.

Organizatorami 4. Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej są restauracja Babinicz – Kompleks Dworzysko w Szczawnie-Zdroju, Ryszard Tomaszewski, Wojciech Harapkiewicz i Waldemar Hołówka. Festiwal organizowany jest przy wsparciu i pomocy merytorycznej Klubu Szefów Kuchni.

Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.