Barszcz, jarmuż z kasztanami i szczupak w Wilanowie

Aktualności

Barszcz, jarmuż z kasztanami i szczupak w Wilanowie

18 marca o godz. 12.00 zapraszamy do Wilanowa na spotkanie z prof. Jarosławem Dumanowskim historykiem i autorem opracowania „Przepisów Paula Tremo”, najnowszego, dziewiątego już tomu serii „Monumenta Poloniae Culinaria”.

Paul Tremo, kuchmistrz Stanisława Augusta i organizator słynnych obiadów czwartkowych, w swych rękopiśmiennych recepturach opisał kuchnię, która zrywała ze staropolską, barokową i sarmacką tradycją. Ostry smak orientalnych przypraw i skomplikowane fuzje różnych smaków zastąpił doznaniami prostymi, jednolitymi i delikatnymi. Złagodził surowy, katolicki post przez używanie masła i w ogóle nabiału do przyrządzania potraw postnych. Chętnie stosował nowoczesne techniki kulinarne, zapożyczone z kuchni francuskiej, inspirował się francuską modą na polskie potrawy i pasjonował się dziką przyrodą, botaniką i chemią.

O tej wielkiej zmianie w kuchni polskiej opowie prof. Jarosław Dumanowski na przykładzie klarownego barszczu, jarmużu z kasztanami i szczupaka po polsku.

Spotkaniu towarzyszyć będzie degustacja dania zrekonstruowanego na podstawie receptury Paula Tremo.

TERMIN: 18 marca, godz. 12.00
MIEJSCE: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Villa Intrata – ul. Stanisława Kostki Potockiego 23, Warszawa
WSTĘP WOLNY