Barmaństwo na światowym poziomie – IFL Grand Final

Newsy

Barmaństwo na światowym poziomie – IFL Grand Final

09 grudnia 2011

Zakończyły się finałowe rozgrywki Independent Flair League – ligowych zawodów barmanów Flair, rozgrywanych pod patronatami marek: Martini, Schweppes, Red Bull i Carlsberg. Zaliczają się one do Grand Slam federacji World Flair Association – światowego cyklu największych imprez barmańskich na świecie.

4 grudnia w Warszawie w porannych eliminacjach wystartowało ponad 20 zawodników m.in. z Japonii, Wielkiej Brytanii, Włoch, Francji, Łotwy, Peru, Rosji, USA i Polski. W warszawskim BANK CLUB nie mogło zabraknąć także zawodników zajmujących najwyższe miejsca w światowych rankingach barmańskich – Danilo Oribe, Toma Dyera, Gianluigi Bosco, Bruno Vanzana czy Tomka Małka.

Po porannych, technicznych eliminacjach, do wieczornego finału awans otrzymała najlepsza jedenastka barmanów, w tym jeden junior. Przed licznie zgromadzoną publicznością, zawodnicy mieli za zadanie przygotowanie w ciągu 6 minut dwóch drinków – kompozycję własną z obowiązkowym wykorzystaniem wybranego rodzaju wermutu Martini i napoju Schweppes, Bacardi Red Bull oraz ciekawą prezentację piwa Carlsberg.
Zawodników oceniało międzynarodowe jury w składzie: Michał Kośnik z Evolutionbar (Polska), Cezary Broda z firmy Carslsberg (Polska), Marcin Masakra Osypiński z Flair Academy (Polska) oraz z ramienia Word Flair Association – Tug van den Bergh (RPA), Andy Collinson (Wielka Brytania) i – po raz pierwszy w Polsce – Tomoyuki Hojo (Japonia).

Sędziowie oceniali zawodników pod kątem ich stylowości, trudności ewolucji, płynności tricków, aktorstwa, rytmiki i opanowania. Przyznawane były także punkty karne, np. za upadku, rozlania i rozbicia oraz punkty bonusowe za ich brak czy efektowane otwarcie piwa.

Drinki oceniane były także pod kątem wyglądu, smaku i zapachu przez gości specjalnych ze świata show biznesu. Wśród nich znaleźli się m.in. wokalista Bartek Król, aktorzy Marcin Chochlew, Adam Fidusiewicz i Damian Aleksander, kierowca rajdowy Klaudia Podkalicka, stylista Wojtek Witczak i dziennikarz TVN Turbo – Zbyszek Urbański. Wśród publiczności znaleźli się także m.in. Tomek Iwan i Iwan Komarenko.
   
Galę finałową poprowadzili Przemysław JahJah Frankowski z Antyradia i Tyson Davies, MC Roadhouse World Flair. Za muzykę odpowiadał DJ Alexx Vargazzz. Po raz pierwszy w historii IFL zawodników do rywalizacji zagrzewał grający na żywo zespół Frostbite.
Po brawurowym pokazie pierwsze miejsce i 4000 Euro przypadło Danilo Oribe z Urugwaju, reprezentantowi Kahuna Flair Team w Kahunaville Flair Bar Treasure Island Hotel and Casino w Las Vegas w USA. Kolejny na podium stanął Tom Dyer z Wielkiej Brytanii (1500 Euro) i Bruno Vanzan z Włoch (1000 Euro). Kolejne miejsca zajęli: Marek Posłuszny (Polska), Tomek Małek (Polska), Gianluigi Bosco (Francja), Marcin Cebula (Polska), Alexey Balashov (Rosja), Maciej Chojara (Polska) i Ivars Rutkovskis (Łotwa). Za najlepszą prezentację napoju Schweppes wyróżniony został Tom Dyer (nagroda 4000 PLN). Najlepszym juniorem okazał się Dariusz Owczarek. Wszyscy uczestnicy otrzymali także zestawy barmańskie ufundowane przez firmę APS Glass & Bar Supply.
Podczas startów juniorów, rozegranych dzień wcześniej w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów, pierwsze miejsce w kategorii Speed Flair (przygotowanie w jak najszybszym czasie i przy zachowaniu międzynarodowych standardów barmańskich trzech drinków, w tym: Martini Grand Prix  z wykorzystaniem MARTINI Rosso i MARTINI Extra Dry, Cuba Libre i Electric Lemonade oraz oryginalne zaprezentowanie Perfect Serve piwa Carlsberg) zajął Grzegorz Matuszak z Poznania, a w kategorii Free Pouring – ex aequo Kacper Michowski i Natalia Marosek.

Grand Final IFL zakończył tegoroczną edycję Niezależnej Ligi Barmanów – największych w Polsce ligowych zawodów dla barmanów. W 2010 roku w IFL wystartowało łącznie ponad 400 osób. Rozgrywki eliminacyjne rozegrane zostały w placówkach Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów w Warszawie, Poznaniu i Krakowie. Tegoroczna pula nagród wyniosła ponad 60 000 pln, z czego ponad 10 000 Euro rozdanych zostało podczas finału. To największa pula nagród w historii polskiego barmaństwa i jedna z największych na świecie. Grudniowy finał zgromadził najlepszych na świecie zawodników Flair oraz międzynarodowe grono sędziowskie z RPA, Wielkiej Brytanii, Polski i Japonii.
   

Producentem i organizatorem Independent Flair League jest Entertainment Group, agencja specjalizująca się w organizacji imprez i wydarzeń specjalnych.

Partnerzy Independent Flair League: Bacardi – Martini Polska, Schweppes, EvolutionBar, Red Bull Polska, Carlsberg Polska, Finestcall, World Flair Association, Hyatt Regency Warsaw Hotel, APS Glass & Bar Supply, Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów, Flair Academy.