Konkurs barmański Cointreau Championship odbył się w lipcu br. w Hamburgu. Było to pierwsze tego typu przedsięwzięcie, zorganizowane dla międzynarodowej społeczności barmańskiej, ekspertów oraz młodych talentów barmańskich z wielu krajów m.in.: Polski, Szwajcarii, Węgier, Turcji, Słowacji, Czech.
Do zawodów stanęły dwuosobowe drużyny barmańskie z całego świata. Finaliści, którzy walczyli o główną nagrodę – 3000 Euro, musieli pomyślnie przejść przez 3 rundy. Pierwsze miejsce zajęła szwajcarska drużyna – Dirk Hana oraz Simon Brandmayer z Onyx Bar. Polsko-węgierska drużyna, którą reprezentowali Nicole Kot oraz András Ódor awansowała do półfinałów i zajęła 4 miejsce.
W czasie tegorocznego konkursu, wyzwaniem dla drużyn był najsłynniejszy koktajl na bazie legendarnego likieru – Cointreau Fizz. Zadaniem barmanów była współczesna interpretacja tego klasycznego koktajlu, z utrzymaniem jego głównego, musującego charakteru.
Gościem specjalnym konkursu, a jednocześnie członkiem jury oceniającego drużyny, był Alfred Cointreau – przedstawiciel słynnej rodziny Cointreu, z której wywodzi się ten legendarny likier. Był on pod wielkim wrażeniem umiejętności oraz wiedzy reprezentowanej przez uczestników konkursu, którzy byli szczególnie twórczy przy tworzeniu wariacji na temat klasycznego drinku Fizz.
Polska reprezentantka przygotowała koktajl Cointreau Fizz we współczesnej interpretacji z domowym syropem jaśminowym, sokiem z limonki oraz gorzką czekoladą.
Drużyny, które zajęły pierwsze 4 miejsca zostały zaproszone do Akademii Cointreau do Angers we Francji.