13-14 września br. w warszawskiej Fabryce Wódek Koneser odbędzie się pierwsza edycja Bar Symposium Warszawa. Podczas dwudniowego spotkania odbędą się liczne wykłady, warsztaty oraz panele dyskusyjne prowadzone przez tuzów polskiego barmaństwa, światowej sławy specjalistów oraz znamienitych gości z zagranicy.
Swój udział już potwierdził m.in. Stefan Gabanyi z Schumann’s Bar w Monachium, Joerg Meyer, założyciel Le Lion Bar w Hamburgu, który w 2008 r. podczas Tales of the Cocktail, Spirited Awards znalazł się w dwudziestce najlepszych, nowo otwartych barów na świecie oraz zdobył prestiżowy tytuł World Best New Bar. Zaproszenie organizatora przyjął również Stephan Berg z The Bitter Truth, a także Helmut Adam, redaktor naczelny Mixology Magazine, oficjalny partner medialny Bar Convent Berlin. Podczas BSW Helmut wraz z innymi prelegentami weźmie udział w panelu dyskusyjnym „Ostatnia dekada w barmaństwie Europejskim”.
Oprócz tuzów światowego barmaństwa nie mogło zabraknąć również gwiazd z Polski. Zobaczymy Marcina Kasprzyckiego z Locostacji z wykładem „Etyka w pracy barmana” oraz Radka Wieczorka z prezentacją „Rum i Tiki Koktajle – kultura i historia”. A także prof. dr hab. med. Przemysława Bieńkowskiego z wykładem „W nosie i na języku – do czego jest nam potrzebny węch i smak?”, Piotra Mocka z wykładem „Szkolenia i standardy w barze” oraz Tomasz Falkowski, znawca i fascynat whisky z wykładem „Historia American Whiskey”.
BSW to, oprócz edukacji i promocji profesjonalnego barmaństwa, również promocja odpowiedzialnej konsumpcji i sprzedaży alkoholu w lokalach gastronomicznych. „Poradnik Restauratora” jest patronem medialnym
Więcej informacji na: www.barsymposium.pl
Program Bar Symposium Warszawa 2010
Poniedziałek 13 września
12:00 Otwarcie BSW – Doors open
13:00 – 13:45 Marcin Kasprzycki (Locostacja)
Atrybuty nowoczesnego barmana czyli jak nie popaść w rutynę i zostać artystą w swoim fachu.
14:00 – 14:45 Joerg Meyer (Le Lion)
How we opened and operate Le Lion.
15:00 – 15:45 prof. dr hab. med. Przemysław Bieńkowski (IPiN)
W nosie i na języku – do czego jest nam potrzebny węch i smak?
16:00 – 16:45 Stefan Gabanyi (Schumann’s Bar)
Sophisticated Drinking
17:00 – 17:45 Radek Wieczorek (Mixology.pl)
Rum i Tiki koktajle – kultura i historia.
18:00 Panel dyskusyjny – Discussion Panel
Ostatnia dekada w barmaństwie europejskim.
The last decade in European bartending.
Helmut Adam (Mixology), Joerg Meyer (Le Lion), Jay Hepburn (Oh Gosh!),
Marcin Kasprzycki (Locostacja) i inni rozmawiają z Tomkiem Roehr z Alkoteka.pl.
Wtorek 14 września
12:00 Otwarcie BSW – Doors open.
13:00 – 13:45 Stanislav Vadrna (Analog Bar Institute)
The Cult of the Guest – Amazement Revolution.
14:00 – 14:45 Tomasz Falkowski (Bourbon i inne)
Amerykańskie trunki i ich historia
15:00 – 15:45 Stephan Berg (The Bitter Truth)
An insight into the mysterious world of Cocktail Bitters
16:00 – 16:45 Leszek Wiwała (ZP PPS)
Dlaczego warto być odpowiedzialnym sprzedawcą alkoholu?
17:00 – 17:45 Pekka Pellinen (Global Mixologist for Finlandia Vodka)
Michael Butt (SoulShakers) & Kevin Armstrong (Soulshakers)
The Finlandia Finnishing School
18:00 – 18:45 Piotr Mocek (Paparazzi)
Jak prowadzić bar budując dobre relacje z przedstawicielami handlowymi, brand ambasadorami i konsultantami?
19:00 – Panel dyskusyjny
Obecna sytuacja barmaństwa w Polsce.
Ryszard Berent (SPB), Piotr Mocek (Paparazzi), Patryk Le Nart (MSBiS),
Tomek Małek (Flair Factory) i inni rozmawiają z Tomkiem Roehr z Alkoteka.pl