O wyjątkowości Bakery Browary Warszawskie świadczy przede wszystkim koncept tego miejsca oparty na zasadach działania piekarni rzemieślniczych, wykorzystujących tylko naturalne składniki, tradycyjne receptury i ekologiczne produkty podchodzące z lokalnych upraw.
– Nasi goście na własne oczy będą mogli przekonać się, jak powstaje, rośnie i zarumienia się zdrowy chleb na naturalnym zakwasie. Codziennie czekać będzie na nich pyszne śniadanie, zbilansowany lunch oraz aromatyczna kawa i świeżo wyciskane soki. Ale w naszej piekarni na pierwszym planie znajdzie się oczywiście chleb – smaczny, pachnący, chrupiący – z różnego rodzaju ziarnami, pestkami, nasionami bogatymi w witaminy i minerały. Wszystko najwyższej jakości – mówi Bartek Rychcik, właściciel Bakery Browary Warszawskie.
Bartek Rychcik miłość do wypieków ma we krwi. Już jako kilkuletni chłopiec pomagał swojemu ojcu w pleceniu chałek w piekarni w Żorach. Jest właścicielem kilkunastu lokali piekarniczo-cukierniczych, w tym popularnego i zachwalanego przez gości konceptu rzemieślniczego Bakery Wilanów.
Menu, jakiego jeszcze nie było
Goście Bakery Browary Warszawskie będą mogli spróbować autorskiego menu w polskim i francuskim stylu. Stworzy je szef kuchni, prawdziwy mistrz – Michał Paleta, który został również wspólnikiem całego przedsięwzięcia.
– Każdy, kto nas odwiedzi, będzie mógł rozkoszować się obłędnymi wypiekami. Michał jest prawdziwym magikiem i będzie dosłownie wyczyniał cuda na bazie francuskiego pieczywa – na słodko i na słono. Wiele produktów, np. kanapki będą personalizowane, więc o tym czym się wypełnią, zdecydują nasi goście. Nie zabraknie też polskiego chleba na tradycyjnym zakwasie – mówi Bartek Rychcik, właściciel Bakery Browary Warszawskie. Dodaje też, że twórcy Bakery Browary Warszawskie czerpią przede wszystkim z dziecięcych doświadczeń – ze smaków i zapachów z ich rodzinnych domów. Ale inspiracji szukają także za granicą – we Włoszech, Francji czy Austrii, co z pewnością zauważą wszyscy, którzy odwiedzą nową piekarnię.
Tradycja i nowoczesność
Ideą twórców konceptu Bakery Browary jest tworzenie lokali gastronomicznych, które zmieniają oblicza miast i miejsc, jednocześnie kreując przyjazną atmosferę.
Wspaniała historia Browarów Warszawskich, sięgająca XIX wieku, wpisuje się w tę ideę. Jesteśmy dumni z tego, że tworząc Bakery Browary Warszawskie, nadpiszemy historię wspaniałych Haberbuscha i Schielego. Wierzymy, że w Browarach Warszawskich staną się ciekawym, chętnie odwiedzanym miejscem na mapie stolicy, dlatego chcemy być ich częścią.
Wnętrze bistro będzie jednocześnie minimalistyczne i przyjazne. W lokalu dominować będą biel, czerń i szarość, a całość zostanie wzbogacona żywą roślinnością. Architekturę miejsca dopełni wszechobecny chleb – różnego rodzaju i formatu, który wypełni lady i półki.
– Wielu z nas ma ulubione miejsca, które odwiedza w drodze do pracy lub spiesząc się na spotkanie, a które powodują, że dzień od razu staje się lepszy. Zapach świeżego pieczywa czy aromatycznej czarnej kawy, to moje ulubione na dobry początek dnia. Takie aromaty, kojarzące się domową, ciepłą atmosferą będą już wkrótce witać gości w progach piekarni Bakery Browary Warszawskie. Nowoczesne podejście właściciela oraz doświadczenie szefa kuchni sprawią, że to bistro będzie miejscem wartym zatrzymania się na dłużej. Rozwijająca się w naszym miejskim kwartale Dzielnica Spotkań i Smaków zyskała tym samym kolejny argument, by wkrótce zaprosić mieszkańców, pracowników oraz gości do odkrywania niesamowitych smaków i spędzenia tu wolnego czasu – mówi Karolina Prędota-Krystek, senior leasing manager w Echo Investment odpowiedzialna za finalizację umowy.
Bakery Browary Warszawskie pierwszych gości zaprosi we wrześniu 2020 r.
oprac. HH