Nie tylko smak się liczy – w konkursie S. Pellegrino Young Chef Academy Competition równie ważne jest ukazanie siebie i swoich wartości. W tegorocznej edycji aż trzech młodych Polaków awansowało do kolejnego etapu! Maciej Osiński, Cezary Boraczyński i Dawid Cieśliński, wspierani przez swoich mentorów, wyruszą na Maltę, by zmierzyć się z utalentowanymi szefami kuchni z całego świata i zawalczyć o miejsce w wielkim finale. Ich umiejętności oceni prestiżowe jury, w którego skład wchodzi także Polka – Iwona Niemczewska, właścicielka i szefowa kuchni restauracji „Z drugiej Strony Lustra”.

Polacy w międzynarodowej rywalizacji

Już od prawie dziesięciu lat konkurs S. Pellegrino Young Chef Academy Competition, organizowany przez słynną włoską markę wody mineralnej S.Pellegrino, promuje młode talenty kulinarne. To nie tylko rywalizacja i zdobywanie doświadczenia, ale także klucz do rozwoju i światowej kariery.  To jeden z najważniejszych konkursów kulinarnych na świecie, otwiera drzwi do kariery w najbardziej prestiżowych lokalach. Udział w konkursie oznacza możliwość spotkania z najbardziej kreatywnymi młodymi entuzjastami kulinarnymi z kilkudziesięciu krajów, wzajemnego inspirowania się i nawiązywania kontaktów – mówi Iwona Niemczewska.

Zakwalifikowanie się do S. Pellegrino Young Chef Academy Competition to nie lada wyzwanie, a awans do kolejnych etapów jest sukcesem samym w sobie. Możemy być dumni z Macieja Osińskiego, Cezarego Boraczyńskiego i Dawida Cieślińskiego, którzy są niezatrzymani w biegu po finał.

Pomóżmy naszym wygrać

W konkursie polscy szefowie kuchni nie tylko powalczą przed jury, ale mogą także zdobyć nagrodę publiczności Fine Dining Lovers Food for Thought Award. Do 22 listopada br. na stronie konkursu można oddać głos na uczestników. Osoba, która zdobędzie największą liczbą głosów specjalną nagrodę – Fine Dining Lovers Food for Thought Award, co jest dużym wyróżnieniem oraz dawką motywacji.

Wyrażanie siebie poprzez kuchnię

W rywalizacji liczy się nie tylko smak, ale także umiejętność wyrażenia siebie poprzez przygotowane danie. Konkurs podkreśla, że w świecie kulinarnym kluczowe znaczenie mają autentyczność i różnorodność. Oprócz głównej nagrody uczestnicy powalczą również o wyróżnienia w trzech specjalnych kategoriach:

– S.Pellegrino Social Responsibility Award – dla dania, które najlepiej odzwierciedla odpowiedzialne praktyki kulinarne.

– Acqua Panna Connection in Gastronomy Award – przyznawana przez mentorów za potrawę, która najpełniej oddaje kulinarne dziedzictwo regionu.

– Fine Dining Lovers Food for Thought Award – nagroda przyznawana przez społeczność Fine Dining Lovers online dla kucharza, który najgłębiej wyraża swoje przekonania poprzez swoje danie.

S.Pellegrino – Marka z tradycją i pasją

Konkurs S. Pellegrino Young Chef Academy Competition organizowany jest przez markę S.Pellegrino – symbol włoskiego stylu i smaku od ponad 120 lat. To ona promuje młodych kucharzy, umożliwiając im zaistnienie na kulinarnej arenie międzynarodowej. Udział w konkursie był otwarty dla szefów kuchni poniżej 30. roku życia, a zdobyte nagrody i wyróżnienia często otwierają drzwi do międzynarodowej kariery.

Czy polscy kucharze podbiją serca jurorów oraz publiczności? Okaże się już w kolejnym etapie konkursu S. Pellegrino Young Chef Academy Competition.

Artykuł zewnętrzny

 

Cezary Boraczyński

Dawid Cieśliński

Maciej Osiński