Aż czterech Polaków w półfinale S.Pellegrino Young Chef 2020

Newsy

Aż czterech Polaków w półfinale S.Pellegrino Young Chef 2020

25 czerwca 2019

S.Pellegrino Young Chef 2019-2020 to międzynarodowy konkurs dla młodych kucharzy z całego globu. Jego celem jest wyłonienie i promocja największych talentów kulinarnych na całym świecie. Konkurs powstał z inicjatywy S.Pellegrino – marki luksusowej wody znanej od 120 lat w ponad 150 krajach, ikony włoskiego stylu i smaku. Ideą przedsięwzięcia jest wspieranie rozwoju kucharzy młodego pokolenia i wysokiej klasy gastronomii.

Potrawy z misją

Każdy z kandydatów, który zgłosił się do udziału w S.Pellegrino Young Chef miał za zadanie zaproponować autorskie danie, które zostało zrecenzowane przez ekspertów z ALMA – wiodące na świecie Międzynarodowe Centrum Edukacyjne i Szkoleniowe Kuchni Włoskiej. Kapituła konkursowa oceniała potrawy, biorąc pod uwagę trzy główne kryteria: umiejętności techniczne, kreatywność i osobiste przekonania.
Do udziału w konkursie zgłosiło się ponad dwa tysiące kandydatów, z czego więcej niż 10% stanowiły kobiety. Po kilkumiesięcznej selekcji wybrano 135 półfinalistów (z 12 regionów i 50 krajów świata), którzy przeszli do kolejnego etapu konkursu – półfinałów regionalnych.

Laureaci z Polski

Wśród wznoszących się talentów, do dalszego etapu konkursu zakwalifikowało się aż czterech szefów kuchni z Polski. Każdy z nich zaproponował oryginalne, autorskie danie.
• Jakub Borkowski – sous chef w restauracji w „Hotelu Notera SPA” w Słupsku, danie konkursowe: sarnina z knedlami i puree z confit z wiosennej cebulki i szalotki,

• Krzysztof Konieczny – chef w restauracji „Sztuczka Bistro” w Sopocie, danie konkursowe: słonecznik bulwiasty z pasternakiem, salicornem, grzybami i śmietaną,

• Łukasz Daszyński – chef de partie w restauracji „Autentyk – Kuchnia i Ludzie” w Poznaniu, danie konkursowe: „Polska Matka Ziemia” – polędwica z jelenia, z jabłkiem, trawą żubrową, grzybami i rokitnikiem,

• Łukasz Moneta – chef de partie w „Nolita Restaurant” w Warszawie, danie konkursowe: jesiotr ze ślimakami.

Półfinały w Hamburgu

Od sierpnia do grudnia br. odbędzie się 12 półfinałów regionalnych. Czworo Polaków będzie rywalizować z sześcioma innymi osobami – reprezentantami z Niemiec, Austrii, Ukrainy i Węgier. Podczas tego etapu, kandydaci zaprezentują swoje dania konkursowe i zawalczą o udział w Wielkim Finale w czerwcu 2020 roku. W półfinałach sędziować będzie prestiżowe jury, składające się z niezależnych, najlepszych szefów kuchni tego regionu. Jury oceni dania konkursowe uczestników w oparciu o trzy kryteria wybierze laureatów czterech nagród, którzy przejdą do Wielkiego Finału.

Wielki Finał

Światowy Finał, w którym rywalizować będą zwycięzcy poszczególnych półfinałów regionalnych, odbędzie się w lipcu 2020 roku w Mediolanie. W przygotowaniach do tego wydarzenia finalistom pomagać będą Szefowie Mentorowie – opiekuni merytoryczni, którzy będą wspierać kandydatów poprzez szkolenia, dzielenie się wiedzą i wskazówkami.

Polacy także w jury

Wśród jury półfinału regionalnego dla Europy Centralnej aż dwie osoby to Polacy:
• Iwona Niemczewska – właścicielka i szef kuchni szczecińskiej restauracji Z drugiej strony lustra oraz laureatka nagrody Kobieta Szef 2018 Gault & Millau Polska,

• Marcin Popielarz – szef patron gdyńskiej restauracji Biały Królik oraz finalista ubiegłorocznej edycji konkursu S.Pellegrino Young Chef.
Jeśli wśród laureatów półfinałów regionalnych znajdą się Polacy, Iwona Niemczewska i Marcin Popielarz będą mieli okazję zostać ich Szefami Mentorami oraz oceniać kandydatów podczas Wielkiego Finału.

Nagroda główna i nagrody dodatkowe

Podczas półfinałów regionalnych jurorzy wybiorą laureatów czterech nagród, którzy następnie zawalczą o nagrody główne w tych kategoriach podczas Wielkiego Finału.
• S.Pellegrino Young Chef 2019-2020 – zwycięski szef kuchni powinien prezentować wyjątkowe umiejętności techniczne i kreatywność, a także zaprezentować wizję własnego wkładu w świat gastronomii,

• Fine Dining Lovers Food For Thought Award – nagroda przyznawana przez społeczność internetową Fine Dining Lovers młodemu szefowi kuchni, który poprzez danie najlepiej wyrazi swoje osobiste przekonania,

• S.Pellegrino Award for Social Responsibility – nagroda za danie, które odzwierciedla przekonanie, że jedzenie powinno być rezultatem zachowań odpowiedzialnych społecznie,

• Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy – zwycięskie danie powinno odzwierciedlać idealne połączenie różnych kultur. Nie chodzi o kuchnię fusion, lecz zaprezentowanie rosnącego trendu w światowej gastronomii: „Szefowie bez granic”.

Więcej informacji: www.sanpellegrinoyoungchef.com