Do Les Chefs en Or 2018 pozostały 32 dni! Międzynarodowy Konkurs Kulinarny Transgourmet to jedno z najbardziej prestiżowych wydarzeń branżowych w Europie, w którym cenione jest doskonałe wyczucie smaku, umiejętności i kreatywność kucharzy. O klasie wydarzenia świadczy skład jury konkursowego, w którym zasiadają najwybitniejsze postaci świata kulinarnego oraz unikatowe nagrody zaprojektowane i przygotowane specjalnie na tę okazję.
W tym roku niezmiennie rolę przewodniczącego jury konkursowego obejmie Thierry Marx, autorytet gastronomiczny i słynny francuski restaurator, posiadacz trzech gwiazdek Michelin. Wyjątkowe trofea przeznaczone dla zwycięzców konkursu, zaprojektowali artyści i inżynierowie francuscy: David Legrand i Fabrice Cotinat. Mają one symbolizować główne wartości konkursu: kreatywność, innowacyjność i jakość materiałów. Nagrody zaprojektowane w 2009 roku, czyli 5 lat po pierwszej edycji konkursu, od razu stały się symbolem zmagań najlepszych kucharzy. Oprócz tego, dla profesjonalistów przewidziane zostały nagrody finansowe: 1. miejsce: 10.000 EUR, 2. miejsce: 6.000 EUR i 3. miejsce: 3.000 EUR. Natomiast uczniowie, którzy staną na podium otrzymają praktyki kulinarne w USA oraz sprzęt elektroniczny.
Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.