W samym centrum Warszawy, w kulinarno-barowym zagłębiu przy zbiegu Emilii Plater i Hożej, podczas pandemicznego lockdownu wystartowała nowa restauracja twórców takich projektów jak Flambéeria oraz Saska Bistro&Cafe.
Aruba Sophisticated Ribs Bar to miejsce przede wszystkim dla fanów żeberek oraz koneserów dobrej jakości mięsa. Używa się tu wyłącznie Wieprzowiny Złotnickiej. W przyszłości w Menu Konesera pojawią się również tak cenione klasyki, jak: amerykańska wieprzowina Duroc, węgierska Mangalica czy hiszpańska wieprzowina iberyjska.
Swój obłędny smak żeberka w Arubie zawdzięczają autorskim marynatom, w których mięso “wyleguje się” aż 24h, by następnie zanurzyć się w kąpieli z najlepszego bulionu z trzech mięs. A to wszystko przed wrzuceniem na ogień, na którym pieką się nabierając aromatu z wiśniowego, olchowego i bukowego drewna.
Do wyboru w menu aż pięć różnych opcji żeberkowych marynat i dodatków:
- odurzająca azjatyckimi przyprawami Teriyaki
- inspirowana hiszpańskimi smakami, podlana winem Rioja marynata z chorizo
- słodko-wytrawna z piwem pszenicznym, miodem Drahimskim i śliwkami
- umamiczna marynata z najbardziej klasycznym sosem demi-glace i boczniakami
- absolutny majstersztyk: oblane gorącym serem cheddar żeberka BBQ
z whiskey Jameson i karmelizowaną mini kukurydzą.
Restauracja zajęła ponad 100 m parteru XIX wiecznej kamienicy. Do dyspozycji gości pozostają dwie większe sale, osobny pokój na kameralne spotkania oraz zacieniony, widoczny z daleka dzięki ciemnym żaglom, ogródek.
Poza żeberkami na metry w menu znaleźć można burgery z kukurydzianym kurczakiem albo szarpanymi żeberkami, a w przystawkach ręcznie siekanego tatara z polskiej polędwicy wołowej, klasyczną sałatę Cezar, a nawet coś dla wegan i wegetarian: wegański strogonow z roślinnym Qurczakiem. Pragnienie ugasicie zamawiając z pełnej klasyków karty koktajli
i alkoholi.