W dzisiejszych czasach wiele osób zwraca uwagę na zdrowe odżywianie. W związku z tym na rynku pojawia się coraz więcej cateringów oferujących przeróżne diety. W starannie przyrządzonych daniach nasi goście odkryją nie tylko ich smak, lecz także walory zdrowotne, co zapewne przełoży się na poprawę kondycji, zdrowia oraz dobrego samopoczucia.
Liczne badania wykazują, że na nasze wybory żywieniowe wpływa wiele czynników psychologicznych. Wśród najważniejszych można wymienić emocje, otoczenie, postrzeganie jedzenia i jego wartości.
Nie da się ukryć, że nasze emocje niejednokrotnie rzutują na to, co jemy. Jedzenie może stanowić dla nas źródło pocieszenia, ale też stresu i lęku. Kiedy jesteśmy zestresowani, smutni czy znudzeni, często sięgamy po jedzenie o wysokiej zawartości kalorii. Emocjonalne jedzenie może prowadzić do niezdrowych nawyków żywieniowych i zwiększać ryzyko wystąpienia chorób dietozależnych. Jak sobie z tym radzić?
Pomóc mogą tutaj różnego rodzaju techniki relaksacyjne np. medytacja, aktywność fizyczna czy po prostu rozmowa z bliskimi.
POSTRZEGANIE JEDZENIA I JEGO WARTOŚCI
To, co uważamy za wartościowe jedzenie, jest w dużej mierze kształtowane przez nasze środowisko. Wiele osób twierdzi, że pożywienie musi być nie tylko smaczne, lecz także zdrowe i wysokobiałkowe. Jakie czynniki na to wpływają? Styl życia, kultura, a ponadto nasze indywidualne preferencje i doświadczenia.
Ważne jest, aby nasze wybory żywieniowe były zrównoważone i pochodziły z różnych grup produktów, dzięki czemu nasz organizm będzie otrzymywał wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
WPŁYW OTOCZENIA NA NASZE WYBORY ŻYWIENIOWE
Wielu z nas ustala jadłospis w oparciu o dostępność produktów i szybkość ich przygotowania. Co ciekawe, badania wykazują, że ilość pożywienia, które zjemy, jest często zależna od wielkości porcji, jakiej jesteśmy skłonni spróbować. Restauracje czy kawiarnie zazwyczaj oferują nam duże porcje, co nakłania nas do spożywania, więcej niż potrzebujemy. Jak sobie radzić z wpływem otoczenia na nasze nawyki żywieniowe?
Warto planować posiłki z wyprzedzeniem, korzystać z dań gotowych, jeść powoli i dokładnie przeżuwać, aby wychwycić sygnał sytości organizmu.
JAK WPROWADZIĆ ZMIANY W NAWYKACH ŻYWIENIOWYCH?
Jak widać, nasze nawyki żywieniowe są kształtowane przez wiele czynników, w tym te psychologiczne. Ważne jest, aby zdawać sobie z tego sprawę i próbować wprowadzać zmiany w żywieniu, które będą sprzyjać naszemu zdrowiu i samopoczuciu. Jak to zrobić?
Istnieją różne metody pomagające w zmianie nawyków żywieniowych. Jedną z nich jest podejście Smart, polegające na ustaleniu celów żywieniowych, które są specyficzne, mierzalne, osiągalne, istotne i ograniczone czasowo. Inną metodą jest mindful eating, czyli jedzenie w sposób świadomy i skuteczny.
Możemy także zacząć od prostych zmian, takich jak dodanie do swojej diety większej ilości warzyw i owoców, unikanie przetworzonej żywności oraz zwiększenie spożycia wody. W kolejnym etapie proponuję wybrać jedną z metod zmiany nawyków żywieniowych, a następnie dostosować ją do swoich potrzeb i preferencji. Ważne jest, żeby podejmowane przez nas zmiany były stopniowe i realistyczne, abyśmy mieli szansę się ich trzymać na dłuższą metę. Warto także być otwartym na eksperymentowanie i próbowanie nowych rozwiązań.
JAK WYTRWAĆ W ZMIANACH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH?
Taka zmiana może być trudna, ale warto wytrwać, aby poprawić swoje zdrowie i samopoczucie. Możemy też stworzyć plan działania i zapisywać swoje postępy, dzięki czemu będziemy mieć poczucie kontroli i motywacji do dalszych działań.
Istotne jest również to, by przygotować się na nawroty starych nawyków, i przeciwdziałać im. Możemy to zrobić np. poprzez zwracanie uwagi na sygnały naszego organizmu, korzystanie z technik relaksacyjnych lub zmianę otoczenia.
ZDROWE JEDZENIE W RESTAURACJI
Coraz więcej osób poszukuje lokali oferujących zdrowe jedzenie, dlatego restauratorzy muszą dostosować swoje menu do tych wymagań. Analiza potrzeb klientów, zmiana składników na zdrowsze, oferta dań wegetariańskich i wegańskich oraz urozmaicenie menu to kluczowe elementy.
Dzięki tym krokom restauracja może przyciągnąć nowych klientów i zyskać opinię miejsca, w którym można zjeść zdrowe i smaczne posiłki dostosowane do najnowszych wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia. Zbilansowana dieta optymalna składa się najczęściej z 5 posiłków i jest przygotowywana z najwyższej jakości lokalnych produktów np. z dziczyzny.
ARTUR PIOTROWSKI
Szef kuchni
Ogólnopolska Ambasada Dziczyzny –Lizawka
Euro-Toques Polska
www.eurotoques.pl
Oprac. red.