„Arte Culinaria Italiana” – zmiana terminu

Aktualności

„Arte Culinaria Italiana” – zmiana terminu

Z powodu działania siły wyższej, choroby Giancarlo Russo, XVIII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana nie odbędzie się w planowanym terminie 28.02-02.03.2025 r. O nowym terminie organizator poinformujemy możliwie jak najszybciej. Poradnik Restauratora jest honorowym patronem medialnym tego wydarzenia.

Celem konkursu jest wykazanie się znajomością w przygotowaniu dań kuchni włoskiej. W konkursie może uczestniczyć 12 ekip kucharzy w składzie dwuosobowym. Uczestnikami konkursu mogą być kucharze pracujący aktualnie w zawodzie bez względu na zajmowane stanowisko i wiek. Bardzo mile widziane będą ekipy z udziałem kobiet. Ekipa reprezentuje macierzysty zakład pracy tj. restauracje i restauracje hotelowe. Wszyscy uczestnicy konkursu muszą pracować zgodnie ze swoimi kwalifikacjami w zakładach gastronomicznych, które dokonały zgłoszenia, aż do momentu rozstrzygnięcia konkursu.

Honorowym patronem jest Fundacja Leny Grochowskiej. Konkurs włoskiej sztuki kulinarnej to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów i najstarszy wśród wszystkich konkursów kulinarnych odbywających się w Polsce, który nadal trwa i ma tak wieloletnią historię oraz dorobek kulinarny. Natomiast patronem merytorycznym: Associazione Italiana Cuochi, Italian Association of Chefs Poland, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Stowarzyszenie Euro-Touqes Polska i Greckie Stowarzyszenie Kucharzy Poland Branch Office.

Konkurs ten służy promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych związanych z kuchnią i kulturą włoską, prezentacji firm oferujących wysoko jakościowe produkty oraz popularyzowaniu włoskich kulinariów wśród pasjonatów i amatorów kuchni. Przypomnijmy, że autorem, pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Giancarlo Russo, znany włoski szef kuchni, arcymistrz kulinarny, restaurator, promotor i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce.

Regulamin profesjonalisci 2025

DANE – arkusz zgłoszeniowy 2025

DANIE GŁÓWNE- receptura 2025

MAKARON- receptura 2025

OSWIADCZENIE Profesjonaliści 2025

oprac. H. Handkowska

źródło: Arte Culinaria Italiana