23 lutego w Hotelu Warszawa*** SPA & RESORT w Augustowie odbędzie się wielkie włoskie wydarzenie kulinarne pod patronatem Ambasady Włoch w Warszawie ,Burmistrza miasta Augustów, Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Harmony Polish Hotels oraz z udziałem Partnera konkursu Bellavita Warsaw XXI 2019.
Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej .
Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniać będzie profesjonalne i wymagające grono jurorów. Jurorzy oceniać będą 2 dania konkursowe: pierwsze danie makaron- z obowiązkowym użyciem świeżego makaronu (i dowolnych składników), drugie danie mięsne z obowiązkowym użyciem rostbef sezonowanego na sucho (i dowolnych składników).Obowiązkowo ekipy użyją także przynajmniej do jednego dania konkursowego wybrany produkt marki Debic.
Jury profesjonalne degustacyjne : Krzysztof Szulborski (przewodniczący jury), Andrea Camastra, Angelo Serra, Teofilos Vafidis, Robert Sowa, Dariusz Zahorański, Marcin Budynek oraz jury profesjonalne techniczne: Jacek Kempa, Piotr Sabala, Dariusz Ratuszniak, Jan Filipczyk. Supervisorem konkursu dla profesjonalistów został Krzysztof Gradzewicz.
Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 19 ekip , spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 najlepszych ekip.
1. Restauracja Zielona Górka- Pabianice: Dawid Pluta, Jędrzej Lewandowski
2. Lemon Resort SPA – Gródek nad Dunajcem: Iwona Tomasiak , Teresa Salamon
3. Restauracja Bistro Rój – Warszawa: Przemysław Łyszkowski, Przemysław Błaszczyk
4. Restauracja U Bielawnego – Krotoszyn: Tomasz Ptak, Bartłomiej Gniazdowski
5. Restauracja Dolce Vita- Bydgoszcz: Sebastian Szynkiewicz, Patrycja Reichm
6. Restauracja Oleska 102 – Opole: Szymon Szendlak, Tomasz Karoń
7. Restauracja Enoteka Pergamin – Kraków: Mateusz Guzik, Rafał Tobiasz
8. Hotel Restauracja Piano- Lublin: Piotr Huszcz: Paweł Gałecki
9. Restauracja Scandale Royal – Kraków: Tobiasz Dziura, Łukasz Niziński
10. Restauracja Chochołowy Dwór – Jerzmanowice k. Krakowa: Tomasz Kowal, Kamil Miszczyk
11. Restauracja Ed Red – Warszawa: Bartosz Biały, Łukasz Kostrzewski
12. Restauracja Bistro Dobra Zmiana – Białystok: Angelo Colombo, Mateusz Nienałtowski
13. Ekipa rezerwowa : Restauracja Lavenda- Poznań: Roman Serdiuk, Grzegorz Elsner
W konkursie dla Gwiazd wystąpi 6 drużyn.
1. Izabela Trojanowska i Liugi Pagano
2. Wanda Kwietniewska i Anna Surga
3. Zygmunt Chajzer i Andrzej Skotak
4. Paweł Stasiak i Daria Stasiak
5. Tomasz Kozłowicz i Renata Stankiewicz
6. Sebastian Wątroba i Ewa Wątroba
Gwiazdy przygotują jedno danie – makaron świeży, z użyciem 1-minutowego steku wołowego, wybranego produktu marki Debic oraz dowolnych składników.