Arte Culinaria Italiana – zakwalifikowane drużyny

Newsy

Arte Culinaria Italiana – zakwalifikowane drużyny

06 lutego 2019

23 lutego w Hotelu Warszawa***  SPA & RESORT w Augustowie  odbędzie się wielkie włoskie wydarzenie kulinarne pod patronatem Ambasady Włoch w Warszawie ,Burmistrza miasta Augustów, Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Harmony Polish Hotels oraz z udziałem Partnera konkursu Bellavita Warsaw XXI 2019. 

Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej .

Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniać będzie profesjonalne i wymagające grono jurorów. Jurorzy oceniać będą 2 dania konkursowe: pierwsze danie makaron- z obowiązkowym użyciem świeżego makaronu (i dowolnych składników), drugie danie mięsne z obowiązkowym użyciem rostbef sezonowanego na sucho (i dowolnych składników).Obowiązkowo ekipy użyją także  przynajmniej do jednego dania konkursowego wybrany produkt marki Debic.

Jury profesjonalne degustacyjne : Krzysztof Szulborski (przewodniczący jury), Andrea Camastra, Angelo Serra, Teofilos Vafidis, Robert Sowa, Dariusz Zahorański, Marcin Budynek oraz jury profesjonalne techniczne: Jacek Kempa, Piotr Sabala, Dariusz Ratuszniak, Jan Filipczyk. Supervisorem konkursu dla profesjonalistów został Krzysztof Gradzewicz.

Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 19 ekip , spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 najlepszych ekip.

1. Restauracja Zielona Górka- Pabianice: Dawid Pluta, Jędrzej Lewandowski

2. Lemon Resort SPA – Gródek nad Dunajcem: Iwona Tomasiak , Teresa Salamon

3. Restauracja Bistro Rój – Warszawa: Przemysław Łyszkowski, Przemysław Błaszczyk

4. Restauracja U Bielawnego  – Krotoszyn: Tomasz Ptak, Bartłomiej Gniazdowski

5. Restauracja Dolce Vita- Bydgoszcz: Sebastian Szynkiewicz, Patrycja Reichm

6. Restauracja Oleska 102 – Opole: Szymon Szendlak, Tomasz Karoń

7. Restauracja Enoteka Pergamin – Kraków: Mateusz Guzik, Rafał Tobiasz

8. Hotel Restauracja Piano- Lublin: Piotr Huszcz: Paweł Gałecki

9. Restauracja Scandale Royal – Kraków: Tobiasz Dziura, Łukasz Niziński

10. Restauracja Chochołowy Dwór – Jerzmanowice k. Krakowa: Tomasz Kowal, Kamil Miszczyk

11. Restauracja Ed Red – Warszawa: Bartosz Biały, Łukasz Kostrzewski

12. Restauracja Bistro Dobra Zmiana – Białystok: Angelo Colombo, Mateusz Nienałtowski

13. Ekipa rezerwowa : Restauracja Lavenda- Poznań: Roman Serdiuk, Grzegorz Elsner

W konkursie dla Gwiazd wystąpi 6 drużyn.

1. Izabela Trojanowska i Liugi Pagano

2. Wanda Kwietniewska i Anna Surga

3. Zygmunt Chajzer i Andrzej Skotak

4. Paweł Stasiak i Daria Stasiak

5. Tomasz Kozłowicz i Renata Stankiewicz

6. Sebastian Wątroba i Ewa Wątroba

Gwiazdy przygotują jedno danie – makaron świeży, z użyciem 1-minutowego steku wołowego, wybranego produktu marki Debic oraz dowolnych składników.