Klaudiusz Gromala i Dominik Lorek z restauracji Lemon – Gródek nad Dunajcem zostali zwycięzcami XVII edycji Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana. Konkurs odbył się 16 marca w hotelu Robert’s Port Lake Resort & SPA **** w Mikołajkach. Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.
Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniało jury:
degustacyjne: Krzysztof Szulborski – przewodniczący jury, Joanna Ochniak, Robert Sowa, Teofilos Vafidis, Marcin Budynek, Janusz Profus, Jakub Steuermark, Marcin Soból, Krzysztof Gawlik i Jakub Kowalczyk.
Jury techniczne: Andrzej Ławniczak, Patryk Kotarba, Dariusz Siennicki i Tomasz Koprowski.
Koordynatorami konkursu byli szefowie kuchni: Kamil Prusicki, Salvatore Bascer, Adam Reluga, Arkadiusz Stefański i Jacek Śliske.
Konkurs poprowadził Robert Bochenko, a galę Tomasz Kozłowicz.
Autorem i pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo, włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce. Oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.
Konkurs odbył się pod Honorowym Patronatem Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego Marcina Kuchcińskiego, Burmistrza Miasta Mikołajki Piotra Jakubowskiego oraz Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego.
Patronat Merytoryczny nad konkursem objęły: Associazione Italiana Cuochi, Italian Association of Chefs Poland, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Stowarzyszenie Euro Touqes Polska i Greckie Stowarzyszenie Kucharzy Poland Branch Office.