23 lutego 2019 r. w hotelu Warszawa*** SPA & Resort w Augustowie odbędzie się kolejna edycja włoskiego wydarzenia kulinarnego Arte Culinaria Italiana. Autorem i pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo.
Arte Culinaria Italiana jest imprezą cykliczną odbywająca się od 2001 r. w różnych hotelach i restauracjach w całej Polsce. Po 5 letniej przerwie, w 2016 r. konkurs powrócił w szeregi najważniejszych wydarzeń kulinarnych w kalendarzu imprez gastronomicznych w Polsce. Konkurs ten służy promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych związanych z kuchnią i kulturą włoską oraz prezentacji firm oferujących wysoko jakościowe produkty.
Do konkursu dla profesjonalistów zgłaszają się ekipy z hoteli z całej Polski, spośród których jury selekcyjne wyłania 12 najlepszych ekip na podstawie przesłanych zgłoszeń wg wytycznych w regulaminie konkursowym.
Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbywa się także konkurs dla Gwiazd – znanych postaci telewizyjnych, które przygotują do oceny jury VIP jedno danie konkursowe.
Jak co roku do objęcia patronatem honorowym zaproszeni zostali: Ambasada Włoska w Polsce, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Greckie Stowarzyszenie Kucharzy Poland Branch Office, Stowarzyszenie Włoskich Restauracji i Producentów na Świecie „Ciao Italia2.0” oraz władze miasta Augustów. XIV konkurs odbędzie się z udziałem Partnera Bellavita Expo The Excellence of Italy Warsaw 2019.
Giancarlo Russo – włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce. Oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.