22 września 2020 roku odbyło się włoskie wydarzenie kulinarne pod honorowym patronatem Ambasady Włoskiej w Warszawie, Burmistrza Miasta i Gminy Busko-Zdrój, Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej, patronatem merytorycznym Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office oraz Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej.
Jubileuszowa edycja konkursu odbyła się w Hotelu ****Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness, który po raz drugi był partnerem tego konkursu. Organizatorem i pomysłodawcą Arte Culinaria Italiana jest znany szef kuchni Giancarlo Russo.
W konkursie wzięło 11 profesjonalnych ekip z całej Polski. Zadaniem kucharzy było przygotowanie w ciągu 120 minut trzech potraw : pierwszej makaronu ( z obowiązkowym wykorzystaniem makaronu Perino ), drugiej mięsnej-polędwicy Wellington ( z obowiązkowym wykorzystaniem polędwicy wołowej Sokołów oraz deseru ( z obowiązkowym wykorzystaniem bazy deserowej Debic ).
Popisowe dania oceniało jury profesjonalne degustacyjne ( kucharze i cukiernicy ) pod przewodnictwem prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztofa Szulborskiego w składzie: Robert Sowa, Janusz Profus, Przemysław Chudio,Piotr Sabala oraz jury profesjonalne techniczne – Waldemar Hołówka, Mariusz Gachewicz, Mirosław Ciołak, Janusz Garncarczyk.
Jurorzy nie mieli łatwego zadania, bowiem wszyscy uczestnicy przygotowali ciekawe i kreatywne dania. Konkurs Arte Culinaria Italiana 2020 wygrała reprezentacja Restauracji Il Padrino z Poznania. Panowie przygotowali :pappardelle z borowikiem w sosie maślano-winnym z żółtkiem sous-vide, polędwicę Wellington z pieczarkami portobello i szpinakiem serwowaną z polentą, marchewką,musem pietruszki i sosem demi glace. Na deser przygotowali mus bazyliowy i czekoladowe amaretto na ciastku z białej czekolady.
Drugie miejsce zajęła Restauracja Biała Róża z Krakowa, a na trzecim miejscu uplasowali się kucharze z Blue Diamond Hotel- Nowa Wieś k. Rzeszowa.
Konkurs miał charakter otwarty dla zwiedzających, którzy licznie przybyli by podziwiać prawdziwych szefów kuchni w akcji lub też spotkać znane postacie ze świata telewizji .
W ramach Arte Culinaria Italiana odbył się także konkurs gwiazd, które miały okazję sprawdzić się w roli kucharzy. Drużyny gwiazd przygotowywały do oceny jury dwa autorskie dania w czasie regulaminowym 120 minut. Pierwsze danie- makaron Perino z użyciem polędwiczki wieprzowej Sokołów, oraz deser z wybranego produktu Debic oraz dowolnych składników.
Mieliśmy okazję podziwiać kulinarne popisy znanych wokalistek- Izabeli Trojanowskiej i Wandy Kwietniewskiej, muzyków Pawła Stasiaka i Luigi Pagano, mistrzyni w boksie Agnieszki Rylik, dziennikarza Zygmunta Chajzera oraz aktorów Laury Łącz, Joanny Kurowskiej, Tomasza Kozłowicza i Sebastiana Wątroby. Gwiazdy gotowały w teamach z bliskimi im osobami.
Wśród gwiazd triumfowała ekipa Pawła Stasiaka. Drugie miejsce zajęła drużyna Sebastiana Wątroby, trzecie zaś zajęła drużyna Tomasza Kozłowicza.
Gwiazdy były oceniane przez jury degustacyjne VIP w składzie: Grzegorz Rąpel – Dyrektor Hotelu Słoneczny Zdrój, Sławomir Grzyb – Sekretarz Generalny Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej, Albert Szpindowski – Dyrektor ds. Sprzedaży i Rozwoju marki Perino, Piotr Wieczorek- Prezes Zarządu marki Gastro Magic Service, Michał Graca – Regionalny Dyrektor sprzedaży marki Winterhalter, Marcin Wajda- Dyrektor Marketingu marki Winterhalter i Classeq, Ksenia Pieczyńska- Pastry Advisor marki Debic oraz Krzysztof Remiszewski – Dyrektor Food Service marki Sokołów.
Profesjonalne jury techniczne reprezentowane było przez Dariusza Ratuszniaka, Jacka Kempę i Wojciecha Harapkiewicza.
Po części oficjalnej , podczas której została wręczona niezliczona ilość podziękowań, nagród, dyplomów, pucharów i upominków, wszyscy uczestnicy spotkali się na włoskiej kolacji przygotowanej przez zespół kucharzy z Hotelu Słoneczny Zdrój oraz muzyce włoskiego artysty LP Luigi Pagano.
Konkurs i Galę Zwycięzców prowadzili: Paweł Pochwała i Zygmunt Chajzer.
W XV konkursie „Arte Culinaria Italiana” udział wzięli:
Profesjonaliści
Restauracja Lavenda cafe&lunch – Poznań- Roman Serdiuk, Vitalii Kovalenko
Restauracja Biała Róża- Kraków- Adrian Depta, Paweł Pamuła
Hotel Radisson Collection – Warszawa- Michał Rosiński, Jacek Schliske
Amore Mio Pizza&Grill – Elbląg- Bartosz Majchrzak, Karol Pawłowski
Hotel Kameralny – Zielona Góra-Kacper Szafrański ,Zuzanna Zaleska
Restauracja Four- Kraków-Kinga Brańka, Wit Wojas
Hotel Blue Diamond – Nowa Wieś k.Rzeszowa- Dariusz Osika, Mateusz Hnatowski
Restauracja Il Pardino – Poznań- Marek Szuba, Patryk Czemierowski
Bistro Omatko i córko – Lublin- Dariusz Cygan , Bartłomiej Sarnowski
Restauracja Muzyczna – Skierniewice – Łukasz Kostrzewski, Bartosz Biały
Pałac w Orli – Koźmin Wielkopolski- Arkadiusz Marcisz, Waldemar Kaniewski
Gwiazdy
Joanna Kurowska i Agata Rzeszewska
Zygmunt Chajzer i Tomasz Lachowicz
Wanda Kwietniewska i Anna Surga
Tomasz Kozłowicz i Renata Stankiewicz
Izabela Trojanowska i Luigi Pagano
Agnieszka Rylik i Andrzej Gnoiński
Sebastian Wątroba i Amelka Wątroba
Laura Łącz i Katarzyna Staszewska
Paweł Stasiak i Daria Stasiak
Poradnik Restauratora by patronem medialnym tego wydarzenia.