Konkurs odbył się 23 lutego w Hotelu Warszawa SPA & Resort w Augustowie. Jurorzy oceniali dwa dania konkursowe: pierwsze danie makaron (z obowiązkowym użyciem świeżego makaronu marki Perino i dowolnych składników), drugie danie mięsne (z obowiązkowym użyciem rostbef sezonowanego na sucho marki Sokołów i dowolnych składników). Obowiązkowo ekipy musiały użyć przynajmniej do jednego dania konkursowego wybrany produkt marki Debic.
Skład jury profesjonalnego degustacyjnego: Krzysztof Szulborski (przewodniczący jury), Angelo Serra, Teofilos Vafidis, Robert Sowa, Dariusz Zahorański, Marcin Budynek.
Skład jury profesjonalnego technicznego: Jacek Kempa, Piotr Sabala, Dariusz Ratuszniak, Jan Filipczyk.
Supervisorem konkursu dla profesjonalistów został Krzysztof Gradzewicz.
Natomiast w konkursie Gwiazd na podium znaleźli się: Wanda Kwietniewska i Anna Surga (pierwsze miejsce), Izabela Trojanowska i Luigi Pagano (drugie miejsce) i Zygmunt Chajzer i Joanna Kruk (trzecie miejsce).
Gwiazdy musiały przygotować jedno danie czyli makaron (świeży makaron marki Perino z użyciem 1-min. steku wołowego marki Sokołów, wybranego produktu marki Debic oraz dowolnych składników).
Gwiazdy oceniane były przez następujących jurorów degustacyjnych VIP: Andrzej Burkiewicz, prezes zarządu Hotelu Warszawa SPA&Resort, Mirosław Karolczuk, burmistrz miasta Augustów, Marcin Mączyński, sekretarz generalny Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Tomasz Sokołowski, prezes zarządu marki Perino, Wojciech Chojnicki, prezes zarządu marki Winterhalter, Marcin Olszewski, prezes zarządu marki Alva, Małgorzata Piotrowska, dyrektor marketingu marki Gastro Magic Service oraz Krzysztof Remiszewski, dyrektor Food Service marki Sokołów.
W jury technicznym konkursu dla Gwiazd zasiedli: Patryk Kotarba, Janusz Garncarczyk, Wiesław Bober. Supervisorem konkursu został Andrzej Ławniczak.
Konkurs poprowadził Paweł Pochwała, a uroczystą Galę Zygmunt Chajzer.
14. Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana czyli wielkie włoskie wydarzenie kulinarne odbyło się pod patronatem Ambasady Włoch w Warszawie, Burmistrza miasta Augustów, Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Harmony Polish Hotels oraz z udziałem partnera konkursu Bellavita Warsaw XXI 2019. Autorem i pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo.
Poradnik Restauratora miał patronat nad tym wydarzeniem.