Arte Culinaria Italiana już 23 lutego

Wydarzenia

Arte Culinaria Italiana już 23 lutego

20 lutego 2019

Już 23 lutego w Hotelu Warszawa SPA & RESORT w Augustowie  odbędzie się wielkie włoskie wydarzenie kulinarne pod patronatem Ambasady Włoch w Warszawie, Burmistrza miasta Augustów, Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Harmony Polish Hotels oraz z udziałem partnera konkursu Bellavita Warsaw XXI 2019.  

Jurorzy oceniać będą dwa dania konkursowe: pierwsze danie makaron (z obowiązkowym użyciem świeżego makaronu marki Perino  i dowolnych składników), drugie danie mięsne (z obowiązkowym użyciem rostbef sezonowanego na sucho marki Sokołów i dowolnych składników). Obowiązkowo ekipy użyją także przynajmniej do jednego dania konkursowego wybrany produkt marki Debic.

Skład jury profesjonalnego degustacyjnego: Krzysztof Szulborski (przewodniczący jury ), Andrea Camastra, Angelo Serra, Teofilos Vafidis, Robert Sowa, Dariusz Zahorański, Marcin Budynek.

Skład jury profesjonalne go technicznego: Jacek Kempa, Piotr Sabala, Dariusz Ratuszniak, Jan Filipczyk.

Supervisorem konkursu dla profesjonalistów został Krzysztof Gradzewicz.

Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 19 ekip, spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 najlepszych.

  • Restauracja Zielona Górka z Pabianic (Dawid Pluta, Jędrzej Lewandowski)
  • Lemon Resort SPA  z Gródka nad Dunajcem (Iwona Tomasiak, Teresa Salamon)
  • Restauracja Bistro Rój z Warszawy (Przemysław Łyszkowski, Przemysław Błaszczyk
  • Restauracja U Bielawnego z Krotoszyna (Tomasz Ptak, Bartłomiej Gniazdowski)
  • Restauracja Dolce Vita z Bydgoszczy (Sebastian Szynkiewicz, Patrycja Reichm)
  • Restauracja Oleska 102 z Opola (Szymon Szendlak, Tomasz Karoń)
  • Restauracja Enoteka Pergamin z Krakowa (Mateusz Guzik, Rafał Tobiasz)
  • Hotel Restauracja Piano z Lublina (Piotr Huszcz, Paweł Gałecki)
  • Restauracja Scandale Royal z Krakowa (Tobiasz Dziura, Łukasz Niziński)
  • Restauracja Chochołowy Dwór z Jerzmanowic k. Krakowa (Tomasz Kowal, Kamil Miszczyk)
  • Restauracja Ed Red z Warszawy (Bartosz Biały, Łukasz Kostrzewski)
  • Restauracja Bistro Dobra Zmiana z Białystoku (Angelo Colombo, Mateusz Nienałtowski)
  • Ekipa rezerwowa: Restauracja Lavenda z Poznania (Roman Serdiuk, Grzegorz Elsner)

 W konkursie dla Gwiazd wystąpi 6 drużyn.

  1. Izabela Trojanowska i Liugi Pagano
  2. Wanda Kwietniewska i Anna Surga
  3. Zygmunt Chajzer i Andrzej Skotak
  4. Paweł Stasiak i Daria Stasiak
  5. Tomasz Kozłowicz i Renata Stankiewicz
  6. Sebastian Wątroba i Ewa Wątroba

Gwiazdy przygotują jedno danie czyli makaron (świeży makaron marki Perino z użyciem 1-minutowego steku wołowego marki Sokołów, wybranego produktu marki Debic oraz dowolnych składników).

Gwiazdy będą oceniane przez następujących jurorów degustacyjnych VIP: Andrzej Burkiewicz, prezes zarządu Hotelu Warszawa SPA&RESORT, Mirosław Karolczuk, burmistrz miasta Augustów, Marcin Mączyński, sekretarz generalny Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Tomasz Sokołowski, prezes zarządu marki Perino, Wojciech Chojnicki, prezes zarządu marki Winterhalter, Marcin Olszewski, prezes zarządu marki Alva, Małgorzata Piotrowska, dyrektor marketingu marki Gastro Magic Service oraz Krzysztof Remiszewski, dyrektor Food Service marki Sokołów.

W jury technicznym konkursu dla Gwiazd zasiądą: Patryk Kotarba, Janusz Garncarczyk, Wiesław Bober. Supervisorem konkursu został Andrzej Ławniczak.

Konkurs poprowadzi Paweł Pochwała, a uroczystą Galę Zygmunt Chajzer.