Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej .
Jury dla profesjonalistów oceniać będzie trzy dania konkursowe:
makaron – obowiązkowe użycie makaronu marki Perino plus dowolne składniki
danie mięsne – polędwica Wellington (polędwica wołowa marki Sokołów plus dowolne składniki
deser – obowiązkowe użycie bazy deserowej marki Debic plus dowolne składniki.
W gronie jurorów profesjonalnych degustacyjnych zasiądą: Krzysztof Szulborski (przewodniczący jury), Kurt Scheller, Andrzej Polan, Teofilos Vafidis, Robert Sowa, Jerzy Pasikowski, Dariusz Zahorański, Marcin Budynek , Janusz Profus, Aleksandra Sowa-Trzebińska, Paweł Mieszała, Przemysław Chudio.
W jury profesjonalnym technicznym: Waldemar Hołówka, Mirosław Ciołak, Piotr Bassara i Janusz Garncarczyk.
Supervisorem konkursu dla profesjonalistów został Krzysztof Gradzewicz.
Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 21 ekip z całej Polski , spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 najlepszych uczestników:
Restauracja Lavenda cafe&lunch – Poznań – Roman Serdiuk i Vitalii Kovalenko
Restauracja Biała Róża – Kraków – Adrian Depta i Paweł Pamuła
Hotel Radisson Blu Resort – Świnoujście – Maciej Morański i Andrzej Sawka
Hotel Radisson Collection – Warszawa – Michał Rosiński i Jacek Schliske
Amore Mio Pizza&Grill – Elbląg – Bartosz Majchrzak i Karol Pawłowski
Klimat Bistro – Zielona Góra – Kacper Szafrański i Luiza Kuta
Hotel Grand Ascot – Restauracja Four – Kraków –Kinga Brańka i Wit Wojas
Hotel Blue Diamond – Nowa Wieś k. Rzeszowa – Dariusz Osika i Mateusz Hnatowski
Hotel Fabryka Wełny – Pabianice – Michał Bielecki i Piotr Czech
Restauracja Il Pardino – Poznań – Marek Szuba i Patryk Czemierowski
Hotel Restauracja Piano – Lublin – Piotr Huszcz i Dariusz Cygan
Restauracja Ed Red – Warszawa – Łukasz Kostrzewski i Marek Paczuski
Ekipa rezerwowa: Pałac w Orli – Koźmin Wielkopolski – Arkadiusz Marcisz i Kacper Raźniak.
Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się także konkurs dla Gwiazd – znanych postaci telewizyjnych, które przygotują do oceny jury VIP dwa dania konkursowe. Tym razem Gwiazdy zmierzą się z przygotowaniem makaronu Perino z obowiązkowym użyciem do niego polędwiczki wieprzowej Sokołów i deseru Debic oraz wybranych składników.
Zobaczymy w akcji ekipę Agnieszki Rylik, Doroty Gardias, Joanny Kurowskiej, Izabeli Trojanowskiej i Luigi Pagano, Zygmunta Chajzera, Sebastiana Wątroby, Tomasza Kozłowicza, Laury Łącz i Wandy Kwietniewskiej .
Gwiazdy będą oceniane przez jurorów degustacyjnych VIP: Waldemara Sikorę (burmistrz miasta i gminy Busko-Zdrój), Grzegorza Rąpla (dyrektor Hotelu Słoneczny Zdrój) oraz przedstawicieli sponsora Strategicznego marki Perino, sponsorów głównych: Winterhalter, Eauvation, Gastro Magic Service ,Debic oraz marki Sokołów.
W jury technicznym konkursu dla Gwiazd zasiądą: Jacek Kempa, Wojciech Harapkiewicz oraz Wiesław Bober. Supervisorem konkursu został Andrzej Ławniczak.
Konkurs poprowadzi Paweł Pochwała, a galę zwycięzców Zygmunt Chajzer.
Włoskie wydarzenie kulinarne odbędzie się pod honorowym patronatem Ambasady Włoskiej w Warszawie, burmistrza miasta i gminy Busko-Zdrój, patronatem merytorycznym Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office oraz Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej.
Organizator :GRG Giancarlo Russo.