Arte Culinaria Italiana

Wydarzenia

Arte Culinaria Italiana

04 listopada 2016

Wszyscy fani słonecznej Italii już w marcu 2017 r. będą mieli okazję zobaczyć najlepszych kucharzy z całej Polski. Rusza dwunasta edycja Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”, która tym razem odbędzie się w Hotelu ****Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness.  Pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo, prekursor i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce, szef kuchni executive i restaurator. Oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania m.in.: dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski. To też kucharz gotujący dania dla Prezydenta RP, dla najbardziej znanych polityków, biznesmenów, aktorów, piosenkarzy i sportowców zarówno w Polce, jak i we Włoszech. Giancarlo jest już bez wątpienia legendą kulinarną i jednym z najlepszych i najbardziej rozpoznawalnych kucharzy w Polsce.

„Arte Culinaria Italiana” to konkurs odbywający się cyklicznie od 2001 r. w różnych hotelach i restauracjach w całej Polsce. Pomimo kilkuletniej przerwy, jeden z najbardziej prestiżowych konkursów odbył się po raz kolejny w lutym bieżącego roku. W 2017 r., w dniach 10-12 marca, konkurs odbędzie się po raz dwunasty w restauracji Ponidzie w Hotelu ****Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness. To właśnie tu w szranki stanie 12 ekip kucharzy z całej Polski, gotujących w najlepszych i najbardziej uznanych restauracjach w kraju.  Arte Culinaria Italiana to jedyny konkurs w Polsce w którym zwycięzcy otrzymują medale z prawdziwych kruszców. Podczas konkursów kucharze przygotowywali potrawy ze świeżymi truflami, samodzielnie wyrabiali makarony, czy też  gotowali risotto z użyciem Prosseco. Korzystali z  najbardziej znanych i najwyższej klasy włoskich produktów.

W rywalizacji kulinarnej, w dodatkowym konkursie, dla Gwiazd wystąpią znane osobistości telewizyjne. Sponsorem strategicznym wydarzenia jest marka Philipiak Milano, a sponsorem głównym marka Mille Sapori.

Do tej pory w jury konkursu zasiadali najznamienitsi szefowie kuchni z Polski i z zagranicy, znane osoby ze świata mediów, m.in. Andrzej Polan, Kurt Scheller, Robert Sowa, Teofilos Vafidis, Marcin Budynek, Jerzy Pasikowski, Krzysztof Szulborski, Joanna Profus, Renata Pękul, Paweł Stasiak, Tomasz Kozłowicz, Zygmunt Chajzer, Andrzej Grabarczyk, Grzegorz Wąś.

Patronat nad konkursem obejmowały: Ambasada Włoska, Włoski Instytut Handlu Zagranicznego oraz władze miast, w których odbywało się coroczne wydarzenie. Podczas organizacji konkursów opiekę merytoryczną sprawowały: Włoskie Stowarzyszenie Kucharzy (Federazione Italiana Cuochi), Greckie Stowarzyszenie Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Fundacja Klubu Szefów Kuchni.

Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.