Arnaud Donckele na szczycie rankingu 100 najlepszych szefów kuchni na świecie 2019

Wydarzenia

Arnaud Donckele na szczycie rankingu 100 najlepszych szefów kuchni na świecie 2019

26 listopada 2018

Najlepszym kucharzem na świecie wg francuskiego magazynu Le Chef został Arnaud Donckele, szef La Vague d’Or w Saint Tropez. Nagrody zostały wręczone w Monako podczas 3. Światowego Szczytu Szefów Kuchni, czyli World Summit Chefs 2018 pod honorowym patronatem księcia Alberta II. Poradnik Restauratora po raz trzeci uczestniczył w tym wydarzeniu jako jedyny patron medialny z Polski.

Ranking ten został wprowadzony w 2015 r. przez magazyn Le Chef i jest jedynym światowym rankingiem szefów kuchni tworzonym wyłącznie przez samych szefów kuchni. W tym roku głosowało 580 kucharzy z całego świata, których restauracje posiadają dwie lub trzy gwiazdki Michelin. Każdy z nich wybierał własną piątkę.
Najlepszym szefem kuchni okazał się Arnaud Donckele, szef kuchni w Saint Tropez. Wcześniej pracował w Louix XV w Monako, na Plaza Athénée w Paryżu  i Bar & Boeuf Monte Carlo. W 2001 r. dołączył do domu Lasserre wraz z Jean-Louis Nomicos. Dzięki talentowi i tożsamości kulinarnej w 2013 r. uzyskał trzy gwiazdki Michelin.
– Jestem bardzo szczęśliwy, ale wolałbym, żeby został nagrodzony cały mój zespół, bo przecież jest to nasz wspólny sukces – mówi Arnaud Donckele.
Arnaud Donckele zastąpił Michela Troisgrosa (2018), Alaina Passarda (2017), Michela Brasa (2016) i Pierre Gagnaire (2015). W czołowej dziesiątce znaleźli się również szefowie kuchni z Francji (5), Japonii, Chin, USA, Danii i Holandii. Na 98. pozycji uplasował się Andrea Camastra, jedyny przedstawiciel polskiej sceny kulinarnej.

Po wręczeniu pamiątkowych pater odbył się bankiet, podczas którego 27 wykwintnych przekąsek serwowało 27 szefów kuchni z komitetu organizacyjnego, np. tajskie krewetki Patricka Raingearda lub tortellini dla Noelle i David Faure.

W tym roku ponad 2000 uczestników i 200 dostawców wysokiej jakości produktów z całego świata zebrało się w Grimaldi Forum Monako, aby omówić problemy i innowacje w biznesie gastronomicznym. A 150 prelegentów skorzystało z okazji, aby zaprezentować ewolucję branży, a także podzielić się doświadczeniem i praktycznymi radami. Poruszano takie tematy jak m.in.: wpływ klimatu na naszą planetę, lojalność pracowników, wzajemność między kucharzami i producentami czy zaprzestanie stosowania barwników i chemii w cukiernictwie. 

Top 10

1: Arnaud Donckele – Residence De La Pinede (Saint Tropez, France)

2: Michel Troisgros – Maison Troisgros Restaurant (Ouches, France)

3: Jonnie Boer – De Librije (Netherlands)

4: Yannick Alleno – Alleno Paris (Paris, France)

5: Seiji Yamamoto – Nihonryori Ryugin (Tokyo, Japan)

6: Paul Pairet – Ultraviolet (China)

7: Emmanuel Renaut – Flocons De Sel (Megève, France)

8: David Kinch – Manresa (California, United States)

9: Alexandre Couillon – La Marine (France)

10:Rene Redzepi – Noma (Copenhagen, Denmark)

Top 20

11: Alain Ducasse – France

12: Joan Roca – Spain

13: Pascal Barbot – France

14: Martin Bergasategui – Spain

15: Yoshihiro Narisawa – Japan

16: Dan Barber – USA

17: Grant Achatz – USA

18: Olivier Bellin – France

19: Gilles Goujon – France

20: Pierre Gagnaire – France

 

21: Virgilo Martinez – Peru

22: Alain Passard – France

23: Michel Bras – France

24: Arnaud Lallement – France

25: Rasmus Koford – Denmark

26: Enrico Crippa – Italy

27: Andoni Luis Aduriz – Spain

28: David Munoz – Spain

29: Christophe Bacquie – France

30: Tetsuya Fujiwara – Japan

31: Bernard Pacaud – France 

32: Mauro Colagreco – France

33: Richard Ekkebus – Hong Kong

34: Regis Marcon – France

35: Eric Frechon – France

36: Daniel Humm – USA

37: Claude Bosi – England

38: Nadia Santini – Italy

39: Gerald Passedat – France

40: Massimiliano Alajmo – Italy

41: Heston Blumenthal – England 

42: Anne-Sophie Pic – France

43: Yoshihiro Murata – Japan

44: Alex Atala – Brazil

45: Eric Pras – France

46: Ben Shewry – Australia

47: Jérôme Banctel – France

48: Julien Royer – Singapore

49: Victor Arguinzoniz – Spain

50: David Toutain – France

51: Paul Bocuse – France

52: Sven Elverfeld – Germany

53: Andre Chiang – Singapore

54: Clare Smyth – England

55: Magnus Nilsson – Sweden

56: Alexandre Gauthier – France

57: Massimo Bottura – Italy

58: Michel Guérard – France

59: Jiro Ono – Japan

60: Dominique Crenn – United States

61: Marc Veyrat – France

62: Franck Giovannini – Switzerland

63: Stefano Baiocco – Italy

64: Motokazu Nakamura – Japan

65: Kevin Felhing – Germany

66: Christophe Hardiquest – Belgium

67: Felipe Bronze – Brazil

68: Eneko Atxa – Spain

69: Matthieu Viannay – France

70: Cesar Ramirez – United States

71 Onno Kokmeijer – Netherlands

72 Alexandre Mazzia – France

73 Hans Haas – Germany

74 Dani Garcia – Spain

75 Tristan Brandt – Germany

76 Pedro Subijana – Spain

77 Heinz Reitbauer – Austria

78 Jean-Georges Klein – France

79 Peter Goossens – Belgium

80 Edouard Loubet – France

81 Bjorn Frantzen – Sweden

82 Paolo Casagrande – Spain

83 Yoann Conte – France

84 Thomas Keller – Usa

85 Rene et Maxime Meilleur – France

86 Andreas Caminada – Switzerland

87 Gert de Mangeller – Belgium

88 Corey Lee – Usa

89 Eric Ripert – Usa

90 Frederic Anton – France

91 Harald Wohlfart – Germany

92 Carlo Cracco – Italy

93 Gaston Acurio – Peru

94 Jordi Cruz – Spain

95 Kei Kobayashi – France

96 Olivier Nasti – France

97 Gaggan Anand – Thailand

98 Andrea Camastra – Poland

99 Jacob Jan Boerma – Netherlands

100 Normand Laprise – Canada