Organizatorem konkursu jest Mariusz Gachewicz, współorganizatorami są Paweł Mieszała i Krzysztof Lisiecki, dyrektor generalny Hotelu Zamek Gniew ****w Gniewie.
Celem konkursu jest: promowanie tradycji kulinarnej, łączenie produktów regionalnych z zagranicznymi, utrzymanie jakości przy serwisie restauracyjnym, dbałość o kulturę pracy, dbałość o surowce i ich wykorzystanie, utrwalanie więzi i jedności środowiskowej branży kucharskiej.
W konkursie może uczestniczyć osiem ekip kucharzy w składzie trzyosobowym. Uczestnikami konkursu mogą być kucharze i cukiernicy pracujący aktualnie w zawodzie bez względu na zajmowane stanowisko, wiek oraz płeć. Ekipy mogą reprezentować kilka zakładów pracy, zarówno restauracje, restauracje hotelowe, jak i cukiernie.
Jury selekcyjne w składzie: Robert Skubisz i Michał Doroszkiewicz dokona wstępnej selekcji drużyn na podstawie portfolio szefa konkursowego zespołu, jego autorskich dań oraz karty menu, jaką osobiście stworzył.
Każdy zespół musi przesłać minimum osiem zdjęć dań restauracyjnych, do których posiada prawa autorskie, jak i receptury do min. trzech dań. Pozwoli to zweryfikować umiejętności szefa zespołu. Receptury nie muszą odnosić się do zadań konkursowych. Ten etap pozwoli jury na wyłonienie ośmiu finałowych zespołów.
Wszystkie zgłoszenia należy przesyłać nie później niż do 10 czerwca do godz. 22 na adres e-mailowy archimagirus@chefsonly.pl. Zgłaszający otrzyma automatycznie zwrotne potwierdzenie dostarczenia zgłoszenia. Brak zwrotnego potwierdzenia dostarczenia zgłoszenia będzie oznaczać, że e-mail z przyczyn technicznych nie dotarł. W takim przypadku prosimy o kontakt pod numerem telefonu 607 555 707.
Wiadomość o zakwalifikowaniu się do finału konkursu uczestnicy otrzymają do dnia 13 czerwca.
W sprawach merytorycznych prosimy o kontakt z Mariuszem Gachewiczem (502 155 182) lub z Pawłem Mieszałą (601 532 943).
Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.