Marka Appetita była sponsorem Wielkiego Finału ogólnopolskiego konkursu BlogerChef, który odbył się 22 czerwca w Łasku k/Łodzi. Marka uświetniła swoimi produktami to kulinarne wydarzenie oraz pełen atrakcji Wielki Pikinik BlogerChefa, który miał miejsce 23 czerwca br.
Pięć spotkań półfinałowych, 40-stu najlepszych blogerów kulinarnych w Polsce, 80 konkursowych dań, zacięta rywalizacja i wspaniała zabawa – tak w skrócie można opisać ogólnopolski konkurs BlogerChef. Sponsorem finałowego starcia laureatów poprzednich etapów była marka Appetita, która swoimi przyprawami wspierała zawodników w tworzeniu konkursowych dań.
Przed piątką zawodników stały dwa zadania: przyrządzenie na oczach jury i gości, zgłoszonego wcześniej dania własnego oraz przygotowanie improwizowanego dania ze składników z tzw. czarnej skrzynki, zawierającej: piersi z kurczaka, suszone pomidory w oleju z ziołami oraz ser sałatkowy typu feta. Przyprawy Appetita dodały finałowym potrawom pełni smaku i aromatu. W jury konkursu zasiedli uznani szefowie kuchni: Mirek Drewniak, Wiesław Bober oraz Marek Mocny. Tytuł Pierwszego Polskiego BlogerChefa zdobyła Maria Banach, poznanianka, autorka bloga „Gruszka z fartuszka”. Wszyscy finaliści zostali nagrodzeni sprzętem kuchennym marki Kenwood oraz upominkami od partnerów, w tym także zestawem aromatycznych przypraw Appetita.
Po emocjach finału, organizatorzy zaplanowali Wielki piknik, którego partnerem także była marka Appetita. Na gości czekało wiele atrakcji, mi.in: czekoladowe warsztaty, podczas, których można było np. spróbować połączenia gorzkiej czekolady i papryki ostrej Appetita, grillowanie, któremu smaku dodały mieszanki przyprawowe Appetita czy lunch, przygotowany w ogromnym, 1000-litrowym, kociołku, w postaci pieczarkowo-mięsnej zupy, doprawionej przyprawami Appetita.
Ukoronowaniem kulinarnego wydarzenia były warsztaty kuchni polskiej mistrza Adama Chrząstowskiego. Uczestnicy pod okiem mentora przygotowywali perły polskiej kuchni, którym smaku nadawały przyprawy Appetita. Dzięki nim finał i piknik BlogerChef’a były bardzo aromatyczne.