Aperitif po francusku 2009

Newsy

Aperitif po francusku 2009

25 czerwca 2009

4 czerwca br. w Warszawie odbyła się szósta już edycja „Aperitif po francusku”. Impreza miała miejsce w Pałacu Zamojskich (Ogrody Foksal) przy ulicy Foksal 2 w Warszawie. Uczestnicy spotkania mieli okazję uczestniczyć w pokazach kulinarnych Pascala Brodnickiego oraz Karola Okrasy, próbując ich wyśmienitych dań. Jedną z atrakcji Aperitif był pokaz winiarski Marka Bieńczyka – pisarza i dziennikarza. Przez cały dzień odbywały się także degustacje francuskich produktów spożywczych (serów: pleśniowego fourme d’ambert, pochodzącego z Pirenejów ossau-iraty, produkowanego w górach Jura sera comté, wędlin i pasztetów, foie gras, win z regionu Bordeaux, Doliny Loary, Roussillon, Langwedocji, Doliny Rodanu oraz Alzacji oraz oryginalnych szampanów). W ramach spotkania Karol Okrasa przygotował dla zgromadzonych gości znakomite potrawy w tym: Przypalaną troć z tapenade oliwkowym, Roladki z wędzonego łososia i sera twarogowego z czombrem, Zapiekane Buche de Chevre na ciemnym chlebie z glazurowaną figą, Smażone szparagi z suszoną szynką i sosem anchovies. Pascal Brodnicki zaproponował natomiast: Żabie udka w skorupce sezamowej z serem chabichou w sosie estragonowym, Pralinki z sera zick de france z oberżynowym kawiorem, Croustade z sera Saint-Nectaire oraz bazylii i pomidora z oliwą truflową, Ruletki rybaka z serem kozim. Punktem kulminacyjnym wieczoru był koncert wschodzącej gwiazdy francuskiej muzyki – zespołu l’Herbe Folle. Aperitif po francusku odwiedziły także liczne gwiazdy m.in. Paweł Królikowski, Piotr Skarga, Mariusz Pujszo. Aperitif po francusku to święto francuskiej sztuki kulinarnej oraz francuskiej kultury obchodzone corocznie w czerwcu, w ponad 20 krajach świata. Patronem imprezy jest Rząd Francuski.