ANIMELKA CIELĘCA ZAPIEKANA PARMEZANEM 10 PORCJI
Jacek Szczepański, Executive Chef Hotelu Bulwar**** w Toruniu
Laureat Hermesa Poradnika Restauratora 2009
Składniki:
2,4 kg grasica
200 g masło
800 g borowiki mrożone
300 g cebula
300 ml śmietana 30%
świeże zioła: pietruszka, koper, czosnek 20 g
sól, pieprz, cukier 3%
200 g ocet 10%
2/150 g P.M
200 g parmezan
Sposób przyrządzania:
Grasicę należy sparzyć w roztworze wody z dodatkiem odrobiny octu, soli, pieprzu, a następnie oczyścić.
Borowiki, cebulę i czosnek pokrojone w kostkę delikatnie przesmażamy na maśle. Po chwili dodajemy opruszoną w mące grasicę i całość smażymy przez ok. 2 min.
Następnie zalewamy wszystko śmietaną i dusimy przez ok. 5 min, do zredukowania śmietany. Pod koniec dodajemy zioła.
Tak przygotowane składniki przelewamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy parmezanem i zapiekamy na złoty kolor.