Animelka cielęca zapiekana parmezanem

Animelka cielęca zapiekana parmezanem

25 listopada 2009

ANIMELKA CIELĘCA ZAPIEKANA PARMEZANEM 10 PORCJI

Jacek Szczepański, Executive Chef Hotelu Bulwar**** w Toruniu

Laureat Hermesa Poradnika Restauratora 2009

 

Składniki:

2,4 kg grasica

200 g masło

800 g borowiki mrożone

300 g cebula

300 ml śmietana 30%

świeże zioła: pietruszka, koper, czosnek 20 g

sól, pieprz, cukier 3%

200 g ocet 10%

2/150 g P.M

200 g  parmezan

Sposób przyrządzania:

Grasicę należy sparzyć w roztworze wody z dodatkiem odrobiny octu, soli, pieprzu, a następnie oczyścić.

Borowiki, cebulę i czosnek pokrojone w kostkę delikatnie przesmażamy na maśle. Po chwili dodajemy opruszoną w mące grasicę i całość smażymy przez ok. 2 min.

Następnie zalewamy wszystko śmietaną i dusimy przez ok. 5 min, do zredukowania śmietany. Pod koniec dodajemy zioła.

Tak przygotowane składniki przelewamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy parmezanem i zapiekamy na złoty kolor.