25 i 26 maja br. odbyły się w Warszawie XIII Mistrzostwa Polski Sommelierów organizowane przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Andrzej Strzelczyk z restauracji La Rotisserie w Mamaison Hotel Le Regina Warsaw w świetnym stylu obronił tytuł Mistrza Polski i po raz drugi z rzędu tryumfował w tym prestiżowym wydarzeniu.
Obok tego zaszczytnego tytułu Andrzej ponownie zdobył Nagrodę Publiczności. Mistrzostwa od kilku lat mają podobną formułę: pierwszego dnia uczestnicy piszą test sprawdzający ich wiedzę teoretyczną, a drugiego dnia finałowa trójka wykonuje zadania praktyczne. Podczas tegorocznych eliminacji na uczestników czekały dodatkowe zadania: degustacja i łączenie wina z potrawą (grillowanymi białymi szparagami z szynką), test 3 alkoholi twardych, dekantowanie białego wina (burgund), oraz kilka pytań kulinarnych – np. o przeznaczenie sosów.
Niedzielny finał był bardzo atrakcyjny z punktu widzenia licznie zebranych gości. Mogli zobaczyć między innymi dekantację wina przy stoliku pięcioosobowym i jednocześnie otwieranie wina musującego dla drugiego stolika dwuosobowego, którego goście pojawili się bez rezerwacji. Finaliści mieli także możliwość zadawania pytań szefowi kuchni na temat menu, do którego dobierali później wina i napoje. Szczególnie ciekawa była degustacja dwóch win: białego i czerwonego, gdzie białe okazało się być musującym winem z pomarańczy. Dużo emocji wzbudziła inna konkurencja: test w ciemno pięciu alkoholi. Ostatnimi zadaniami dla finałowej trójki był szybki quiz oraz otworzenie butelki magnum szampana i bezbłędne rozlanie do 16 kieliszków.
Po obronie tytułu sprzed roku Andrzej Strzelczyk mówił: „To był wspaniały finał! Cieszę się z wygranej, ale przede wszystkim z zainteresowania, jakie wzbudza kultura wina w Polsce. Coraz więcej o winie się mówi, pisze i dyskutuje.” Andrzej związał się z Le Reginą ponad sześć lat temu, wcześniej pracował w hotelu Bristol. Ukończył z wyróżnieniem trzeci poziom międzynarodowego kursu Wine and Spirit Education Trust (WSET), zasiadał w jury: Coupe Georges Baptiste, International Wine and Spirits Competition oraz EnoExpo. W 2012 roku rozpoczął naukę w Weinakademie Österreich w Rust.
Stowarzyszenie Sommelierów Polskich powstało w 2000 roku i zrzesza około 50 pasjonatów i propagatorów wiedzy na temat win. Należy do światowego związku sommelierskiego L’Association de la Sommellerie Internationale – ASI. Celem stowarzyszenia jest integracja środowiska sommelierskiego, edukacja, podnoszenie kompetencji zawodowych oraz kreowanie kultury wina w polskiej gastronomii.