8 marca br. w warszawskiej restauracji Belvedere odbyło się drugie spotkanie z cyklu „Akademia polskiej kuchni i wódki dla zagranicznych dyplomatów w ramach „Kulinarnych podróży z Okrasą”. Tym razem podczas warsztatów małżonki ambasadorów akredytowanych w Warszawie przyrządzały dorsza w panierce z kaszy z buraczkami i marchewką w sosie miodowo-winnym.
Podczas pięciu spotkań panie Ambasadorów i ich mężowie poznają historię i tradycję polskiego biesiadowania, zgłębią tajniki przygotowywania tradycyjnych polskich dań podawanych z polską wódką. W programie spotkań przedstawiana jest bowiem historia oraz sposoby serwowania tego typowo polskiego, słynnego na całym świecie alkoholu. Tym samym idea promocji „polskiego stołu” zyskuje grono swoich wpływowych przedstawicieli dyplomatycznych na całym świecie. Organizatorem cyklu spotkań są Mistrz kuchni Karol Okrasa, warszawska restauracja Belvedere, Protokół Dyplomatyczny MSZ, Stowarzyszenie Polska Wódka – Polish Vodka Association (PVA), firmy – Philipiak Polska, Tedmar i Bracia Urbanek oraz Agencja Allegro. Jednym z patronów medialnych jest „Poradnik Restauratora”