Amaro w gronie najlepszych kucharzy świata

Wydarzenia

Amaro w gronie najlepszych kucharzy świata

05 listopada 2018

Wojciech Modest Amaro, właściciel i szef kuchni restauracji atelier Amaro dołączył do światowej elity sław współczesnej gastronomii – najwybitniejszych kucharzy, którzy prezentują swoje dania w Muzeum Sztuki Współczesnej, w San Francisco.

Funkcjonująca w muzeum restauracja inSitu, realizuje obecnie projekt, do którego zaprosiła mistrzów kulinarnych z całego świata. Ich dania czyli kulinarne dzieła sztuki można zamówić i degustować na miejscu, doceniając talent i różnorodność poszczególnych szefów kuchni. – Patrząc na listę sław, które są obok mnie, nie trudno nie poczuć wzruszenia, dumy i satysfakcji z tych wielu lat pracy. Jest to wydarzenie bez precedensu w moim życiu i jestem niezmiernie szczęśliwy, że piszę kawałek historii dla polskiej gastronomii. To sukces całego mojego zespołu. W grudniu będę w muzeum, w San Francisco, gdzie osobiście przygotuję kilka dań, a następnie zaserwuję autorską kolację w 3*** restauracji – mówi Wojciech Modest Amaro.

Amaro zaproponował swoją wersję wędzonego łupacza z sałatką z rukwi wodnej i kwiatów kopru, renklody i granity, na bazie ginu z nutami polskiego lasu – świerku i jałowca.

Lista szefów kuchni, oferujących swoje dania w restauracji inSitu, w Muzeum Sztuki Współczesnej, w San Francisco, dostępna jest na stronie: insitu.sfmoma.org.

Źródło: tur-info.pl

fot. arch. Hell’s Kitchen