Wojciech Modest Amaro, właściciel i szef kuchni restauracji atelier Amaro dołączył do światowej elity sław współczesnej gastronomii – najwybitniejszych kucharzy, którzy prezentują swoje dania w Muzeum Sztuki Współczesnej, w San Francisco.
Funkcjonująca w muzeum restauracja inSitu, realizuje obecnie projekt, do którego zaprosiła mistrzów kulinarnych z całego świata. Ich dania czyli kulinarne dzieła sztuki można zamówić i degustować na miejscu, doceniając talent i różnorodność poszczególnych szefów kuchni. – Patrząc na listę sław, które są obok mnie, nie trudno nie poczuć wzruszenia, dumy i satysfakcji z tych wielu lat pracy. Jest to wydarzenie bez precedensu w moim życiu i jestem niezmiernie szczęśliwy, że piszę kawałek historii dla polskiej gastronomii. To sukces całego mojego zespołu. W grudniu będę w muzeum, w San Francisco, gdzie osobiście przygotuję kilka dań, a następnie zaserwuję autorską kolację w 3*** restauracji – mówi Wojciech Modest Amaro.
Amaro zaproponował swoją wersję wędzonego łupacza z sałatką z rukwi wodnej i kwiatów kopru, renklody i granity, na bazie ginu z nutami polskiego lasu – świerku i jałowca.
Lista szefów kuchni, oferujących swoje dania w restauracji inSitu, w Muzeum Sztuki Współczesnej, w San Francisco, dostępna jest na stronie: insitu.sfmoma.org.
Źródło: tur-info.pl
fot. arch. Hell’s Kitchen