26 listopada br. „Poradnik Restauratora” uczestniczył w świątecznym spotkaniu prasowym „Almette – smak nowych inspiracji” zorganizowanym przez firmę Hochland Polska. Konferencję w Sali Truskawkowej Restauracji AleGloria w Warszawie poprowadziła artystka kabaretowa, Katarzyna Pakosińska.
Gości przywitał Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager Hochland Polska, który opowiedział o pomyśle na innowacyjne podejście do potraw, w których – wprowadzana właśnie na rynek nowość – Almette z kolorowym pieprzem – daje mnóstwo inspiracji, radości i niespodzianek. Pomysł nabrał dodatkowego wymiaru właśnie ze względu na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia.
Natomiast inspiracjami kulinarnymi zajął się David Gaboriaud, który jest kucharzem z zamiłowania. Przygotował on m.in. Carpaccio z burakami, Cannelloni z szynki parmeńskiej oraz Wrapy, oczywiście wszystko z Almette z kolorowym pieprzem.
Carpaccio z burakami i z Almette z kolorowym pieprzem
składniki dla 4 osób
- Almette z kolorowym pieprzem – 1 opakowanie
- Burak (surowy) – 1 sztuka (duży)
- Drobno posiekane orzechy włoskie – 3 łyżki
- Posiekany szczypiorek – 2 łyżki
- Dobra oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Krem balsamiczny – dla ozdoby
- Sól – wedle uznania
Myjemy i obieramy buraka, a następnie kroimy na cienkie, duże plastry nożem lub na mandolinie. Orzechy i szczypiorek drobno siekamy. W miseczce ugniatamy serek Almette z kolorowym pieprzem, łączymy z orzechami i szczypiorkiem, dodajemy oliwy i mieszamy. Na każdym plasterku buraka układamy jedną łyżkę masy i składamy plaster na pół, przytrzymując złożone części plastra za pomocą spinacza lub wykałaczki. Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania plastrów i nadzienia. Wszystkie złożone plastry układamy w harmonijkę na talerzu i kropimy całość oliwą z oliwek. Na koniec całość możemy polać kilkoma kroplami kremu balsamicznego dla smaku i dla jeszcze lepszego efektu wizualnego.
Cannelloni z szynki parmeńskiej i z Almette z koloroywm pieprzem
składniki dla 4 osób
- Almette z kolorowym pieprzem – 1 opakowanie
- Melon (miąższ pomarańczowy lub żółto-zielony) – 1 sztuka
- Szynka parmeńska (lub beyonne, prosciutto) – 4 plastry
- Wino Muscat (lub Porto) – 4 łyżki
- Świeża mięta – 4 listki
- Pieprz świeżo mielony – wedle uznania
Melona przekrajamy na pół i usuwamy pestki. Za pomocą łyżeczki parisienne (mała okrągła łyżeczka) drążymy z miąższu kuleczki i układamy je w 4 szklaneczkach. Dodajemy do każdej szklaneczki po jednej łyżce wina i potrząsamy nimi (wcześniej zakrywając szklanki) by wino oblało kuleczki. Na desce do krojenie układamy paski z szynki. Pośrodku każdego plastra kładziemy jedną łyżkę serka Almette z kolorowym pieprzem, formujemy cannelloni i „spinamy” wykałaczką (lub małym spinaczem kulinarnym). Do każdej szklaneczki z kulkami melona dokładamy na wierzch cannelloni, dekorujemy listkiem świeżej mięty i odrobiną zmielonego pieprzu.
Wrapy z Almette z kolorowym pieprzem
składniki dla 4 osób
- Almette z kolorowym pieprzem – 1 opakowanie
- Łosoś wędzony – 4 sztuki
- Zielony ogórek – 1 sztuka
- Koperek posiekany – 2 łyżki
- Świeża rukola – garstka
- Dobra oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Sól i pieprz – do smaku
W miseczce mieszamy serek Almette z kolorowym pieprzem, posiekany koperek i oliwę. Kroimy ogórka w cienkie słupki. Tortille smarujemy masą z serkiem, układamy jeden plaster łososia, kilka liści rukoli i słupków z ogórka. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym delikatnie zawijamy. Kroimy wrapy na ukos, aby było kilka kawałków i nakłuwamy wykałaczkami.
Wskazówka: Zawiń wrapy w folię spożywczą, wsadź do lodówki na ok. godzinę, aby je schłodzić. Dzięki temu składniki połączą się i łatwiej je będzie pokroić.