Almette – smak nowych inspiracji

Newsy

Almette – smak nowych inspiracji

26 listopada 2013

26 listopada br. „Poradnik Restauratora” uczestniczył w świątecznym spotkaniu prasowym „Almette – smak nowych inspiracji” zorganizowanym przez firmę Hochland Polska. Konferencję w Sali Truskawkowej Restauracji AleGloria w Warszawie poprowadziła artystka kabaretowa, Katarzyna Pakosińska.

Gości przywitał Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager Hochland Polska, który opowiedział o pomyśle na innowacyjne podejście do potraw, w których – wprowadzana właśnie na rynek nowość – Almette z kolorowym pieprzem – daje mnóstwo inspiracji, radości i niespodzianek. Pomysł nabrał dodatkowego wymiaru właśnie ze względu na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia.

Natomiast inspiracjami kulinarnymi zajął się David Gaboriaud, który jest kucharzem z zamiłowania. Przygotował on m.in. Carpaccio z burakami, Cannelloni z szynki parmeńskiej oraz Wrapy, oczywiście wszystko z Almette z kolorowym pieprzem.

Carpaccio z burakami i z Almette z kolorowym pieprzem

składniki dla 4 osób

  • Almette z kolorowym pieprzem – 1 opakowanie
  • Burak (surowy) – 1 sztuka (duży)
  • Drobno posiekane orzechy włoskie – 3 łyżki
  • Posiekany szczypiorek – 2 łyżki
  • Dobra oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • Krem balsamiczny – dla ozdoby
  • Sól – wedle uznania

Myjemy i obieramy buraka, a następnie kroimy na cienkie, duże plastry nożem lub na mandolinie. Orzechy i szczypiorek drobno siekamy. W miseczce ugniatamy serek Almette z kolorowym pieprzem, łączymy z orzechami i szczypiorkiem, dodajemy oliwy i mieszamy. Na każdym plasterku buraka układamy jedną łyżkę masy i składamy plaster na pół, przytrzymując złożone części plastra za pomocą spinacza lub wykałaczki. Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania plastrów i nadzienia. Wszystkie złożone plastry układamy w harmonijkę na talerzu i kropimy całość oliwą z oliwek. Na koniec całość możemy polać kilkoma kroplami kremu balsamicznego dla smaku i dla jeszcze lepszego efektu wizualnego.

 

Cannelloni z szynki parmeńskiej i z Almette z koloroywm pieprzem

składniki dla 4 osób

  • Almette z kolorowym pieprzem – 1 opakowanie
  • Melon (miąższ pomarańczowy lub żółto-zielony) – 1 sztuka
  • Szynka parmeńska (lub beyonne, prosciutto) – 4 plastry
  • Wino Muscat (lub Porto) – 4 łyżki
  • Świeża mięta – 4 listki
  • Pieprz świeżo mielony – wedle uznania

Melona przekrajamy na pół i usuwamy pestki. Za pomocą łyżeczki parisienne (mała okrągła łyżeczka) drążymy z miąższu kuleczki i układamy je w 4 szklaneczkach. Dodajemy do każdej szklaneczki po jednej łyżce wina i potrząsamy nimi (wcześniej zakrywając szklanki) by wino oblało kuleczki. Na desce do krojenie układamy paski z szynki. Pośrodku każdego plastra kładziemy jedną łyżkę serka Almette z kolorowym pieprzem, formujemy cannelloni i „spinamy” wykałaczką (lub małym spinaczem kulinarnym). Do każdej szklaneczki z kulkami melona dokładamy na wierzch cannelloni, dekorujemy listkiem świeżej mięty i odrobiną zmielonego pieprzu.

 

Wrapy z Almette z kolorowym pieprzem

składniki dla 4 osób

  • Almette z kolorowym pieprzem – 1 opakowanie
  • Łosoś wędzony – 4 sztuki
  • Zielony ogórek – 1 sztuka
  • Koperek posiekany – 2 łyżki
  • Świeża rukola – garstka
  • Dobra oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • Sól i pieprz – do smaku

W miseczce mieszamy serek Almette z kolorowym pieprzem, posiekany koperek i oliwę. Kroimy ogórka w cienkie słupki. Tortille smarujemy masą z serkiem, układamy jeden plaster łososia, kilka liści rukoli i słupków z ogórka. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym delikatnie zawijamy. Kroimy wrapy na ukos, aby było kilka kawałków i nakłuwamy wykałaczkami.

Wskazówka: Zawiń wrapy w folię spożywczą, wsadź do lodówki na ok. godzinę, aby je schłodzić. Dzięki temu składniki połączą się i łatwiej je będzie pokroić.