Aleja Gwiazd Sztuki Kulinarnej w Ostrzeszowie

Wydarzenia

Aleja Gwiazd Sztuki Kulinarnej w Ostrzeszowie

17 września w Ostrzeszowie odbył się 12. Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi. Jak co roku, w czasie festiwalu, zostały odsłonięte kolejne tabliczki na Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej. W tym roku do tego zaszczytnego grona dołączyła Joanna Ochniak i Ewa Wachowicz.

Joanna Ochniak jest przewodnicząca Komitetu Obchodów Światowego Dnia Szefów Kuchni przy WorldChefs Association, członkiem OSSKiC oraz pierwszym i jedynym w Polsce certyfikowany jurorem międzynarodowych konkursów kulinarnych kategorii B. Jest także ambasadorką Kulinarnego Pucharu Polski oraz organizatorem konkursu Wielkopolski Kucharz Roku. Konkurs im. Rafała Jelewskiego. Zarządza także Fundacją Gastronomia na Obcasach, jak również propaguje wielu inicjatyw realizowanych w ramach branży w kraju i zagranicą.

Ewa Wachowicz to gospodyni i autorka programów telewizyjnych m.in. „Ewa gotuje” i „Przez żołądek do serca”. Wydawczyni książek kulinarnych m.in.: „Słodki świat”, „Ewa Gotuje”, jurorka programu Top Chef. Wkrótce planuje otwarcie swojej własnej, autorskiej restauracji w Krakowie.

Przypominamy, że „Kulinarne gwiazdy” przyznawane są od 2011 r. przez 6-osobową kapitułę. Dotychczas wyróżniono następujące osobowości gastronomii: Kurt Scheller, Wojciech Modest Amaro, Rafał Jelewski, Georges Auguste Escoffier, Grzegorz Łapanowski, Maciej Kuroń, Hanna Szymanderska, Piotr Bikont, Grzegorz Russak, Roma Chojnacka, Jarosław Dumanowski, Andrzej Fiedoruk, Witold Wróbel czy Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska. Inicjatorem powstania Kulinarnej Alei Gwiazd jest edukator kultury kulinarnej Witold Wróbel, który jak sam podkreśla: niezwykle istotne jest wyróżnianie tych, którzy innym przekazują kulinarne dziedzictwo, te osoby nazywam „Kulinariuszami”.