03-05 czerwca br. w Częstochowie odbędzie się V edycja Festiwalu Sztuki Kulinarnej „Aleja Dobrego Smaku”. Celem imprezy jest promocja polskich produktów regionalnych oraz firm produkujących żywność metodami tradycyjnymi oraz walorów turystycznych Ziemi Częstochowskiej, a także promocja kuchni Częstochowy i regionu częstochowskiego.
Na placu przed Liceum H. Sienkiewicza będzie ustawiona scena, na której w sobotę i niedzielę odbywać się będą pokazy kulinarne, interaktywne konkursy z udziałem publiczności i występy artystyczne. Ustawione będą także namioty dla restauratorów i sponsorów imprezy, natomiast na środkowym pasażu III Alei Najświętszej Maryi Panny – stoiska wystawców oferujących produkty związane z dobrą, regionalną kuchnią.
Festiwal rozpocznie się w piątek od godzin południowych. Piątek będzie dniem promującym produkty regionu częstochowskiego – w tym dania kuchni regionalnej.
Sobota będzie dniem promującym produkty regionalne i kuchnie polską, natomiast w niedzielę będzie promowana kuchnia molekularna.
Gościem specjalnym tegorocznego festiwalu będzie Jean Bos, dyplomowany mistrz kucharski Belgii i Francji, prekursor i mistrz kuchni molekularnej w Polsce. Na zakończenie festiwalu odbędzie się koncert Doroty Lanton „Miłość w Paryżu” .
W programie m.in.:
- III Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów o tytuł „MISTRZA KUCHNI ŚLĄSKIEJ”
- II Częstochowski Konkurs Piw Domowych i pokaz warzenia piwa domowego
- II Międzyszkolne Mistrzostwa Polski w Carvingu owoców i warzyw
- Staropolski Jarmark
- pokaz kulinarny dla dzieci z udziałem Andrzeja Szuszkiewicza – Mistrza Kuchni hotelu Mercure-Patria.
- pokaz kulinarny Mistrzów Kuchni – Pawła Antasa i Wiesława Ambrosa.
Podczas trzech dni festiwalowych w III Alei Najświętszej Maryi Panny odbędzie się JARMARK PRODUKTÓW REGIONALNYCH. Swoje wyroby zaprezentują firmy z różnych regionów Polski, produkujące żywność metodami tradycyjnymi. Na stoiskach wystawców odbędą się liczne degustacje i konkursy dla publiczności, zwiedzający będą mogli dokonać zakupu produktów oraz uczestniczyć w degustacjach i pokazach przygotowanych przez wystawców.
Część stanowisk wystawienniczych będzie przygotowana do prezentacji gmin Ziemi Częstochowskiej – stoiska prezentujące walory turystyczne gmin, letnie imprezy plenerowe oraz regionalne produkty wraz z możliwością ich zakupu i degustacji.
Organizatorem Festiwalu jest Częstochowska Organizacja Turystyczna (tel. 34 368 22 60, e-mail: czot@czestochowa.um.gov.pl, www.czestochowa-czot.pl). Natomiast organizatorzy konkursu to: Częstochowska Organizacja Turystyczna, Polska Akademia Sztuki Kulinarnej, Paweł Antas, Członek Zarządu EURO -TOQUES POLSKA, Wiesław Ambros – Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Andrzej Szuszkiewicz, Szef Kuchni hotelu Mercure Patria Częstochowa. Patronat nad konkursem objęła: Śląska Organizacja Turystyczna, Śląska Kapituła Smaku i EURO-TOQUES POLSKA.
REGULAMIN III OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU MŁODYCH TALENTÓW O TYTUŁ „MISTRZA KUCHNI ŚLĄSKIEJ”
V Festiwal Sztuki Kulinarnej
ALEJA DOBREGO SMAKU
Częstochowa 2011
Termin: 4 czerwca 2011 r., godz. 11.00 – 15.00
Miejsce: Częstochowa, III Aleja Najświętszej Maryi Panny
Organizatorzy konkursu:
Częstochowska Organizacja Turystyczna, 42-217 Częstochowa, Aleja Najświętszej Maryi Panny 65, tel./fax 034 368 22 60, e-mail: czot@czestochowa.um.gov.pl
Polska Akademia Sztuki Kulinarnej
Paweł Antas, Członek Zarządu EURO -TOQUES POLSKA”
Wiesław Ambros – Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej
Andrzej Szuszkiewicz, Szef Kuchni hotelu Mercure Patria Częstochowa
Patronat konkursu:
Śląska Organizacja Turystyczna
Śląska Kapituła Smaku
EURO-TOQUES POLSKA
I. Warunki uczestnictwa
- Konkurs przeznaczony jest dla uczniów szkół gastronomicznych. ze specjalnością kucharz – maksymalnie 12 załóg 2-osobowych.
- W konkursie uczestniczą drużyny 2-osobowe.
- Zgłoszenie uczestnictwa w konkursie kandydaci dokonują na formularzu stanowiącym załącznik nr 2 niniejszego regulaminu. Wypełnione formularze należy wysłać na nr faxu – 34 368 22 60 lub drogą mailową: czot@czestochowa.um.gov.pl w terminie do 21 maja 2011 r.
II. Zasady organizacyjne
- Produkty, które będą wykorzystane w konkursie, uczestnicy zapewniają sobie we własnym zakresie.
- Tematem konkursu jest kuchnia śląska – zawodnicy sami muszą skomponować dania, które zaprezentują przed komisją konkursową.
- Potrawy konkursowe są wykonywane na stoiskach przygotowanych przez organizatorów.
- Organizatorzy w specjalnie przygotowanych namiotach zapewniają dla każdej ekipy: 2 stoły robocze, kosz na śmieci, przyłącze elektryczne, kuchenkę elektryczną
2-palnikową, 1 piec konwekcyjno-parowy na 2 drużyny startujące w konkursie, wodę do umycia rąk, rękawiczki lateksowe, ręczniki jednorazowe. - Sprzęt potrzebny do wykonania zgłoszonych dań oraz naczynia i zastawę niezbędną do podania i serwowania dań konkursowych każda ekipa zapewnia sobie we własnym zakresie.
III. Zasady przeprowadzenia konkursu
- Konkurs będzie przeprowadzony w następujących kategoriach: deser lub przystawka i danie główne.
- Tematem konkursu są dania kuchni śląskiej. Składniki dowolne w oparciu o posiadaną wiedzę z zakresu kuchni śląskiej.
- Ekipy konkursowe muszą przygotować dania we wszystkich kategoriach.
- Uczestnicy konkursu muszą przygotować po 5 porcji potraw konkursowych dla Jury konkursowego.
- Czas na wykonanie wszystkich potraw – 90 minut.
- Konkurs będzie przeprowadzony 4 czerwca w godz. 11.00 – 15.00. w dwóch turach po 6 ekip.
- Ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie nagród będzie miało miejsce na scenie w III Alei Najświętszej Maryi Panny w dniu przeprowadzenia konkursu..
- Każdy uczestnik konkursu zobowiązany jest do przekazania przed konkursem dla Jury: nazwę, opis potrawy zawierający składniki oraz sposób przyrządzania serwowanej potrawy. Dostarczenie opisu jest warunkiem uczestnictwa w konkursie.
- Ekipy, które zgłoszą się do konkursu muszą być obecne w III Alei Najświętszej Maryi Panny (przed sceną usytuowaną przed Liceum im. H. Sienkiewicza) na pół godziny przed rozpoczęciem konkursu celem losowania stanowisk konkursowych.
IV. Nagrody
1. Jury przyzna miejsca od I do III, nagrody rzeczowe oraz dyplomy. Jury zastrzega sobie inny podział nagród.
I miejsce – udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym w Belgii – TROPHEE “BARON PIERRE ROMEYER” WAVRE/BRUKSEL
II miejsce – udział w konkursie kulinarnym „Śląskie Smaki”.
V. Jury Konkursowe
W skład Jury Konkursowego wchodzą:
3 Szefów Kuchni – przedstawicieli restauratorów
1 przedstawiciel organizatora
1 przedstawiciel mediów.
VI. Założenia końcowe
- Organizator zastrzega sobie prawo do publikacji potraw konkursowych.
- We wszystkich spawach nie objętych niniejszym regulaminem prosimy kontaktować się z przedstawicielem organizatorów: Elżbietą Trzeciak, tel. 34 368 22 60, mail: czot@czestochowa.um.gov.pl.