?Aleja Dobrego Smaku? w Częstochowie

Newsy

?Aleja Dobrego Smaku? w Częstochowie

29 kwietnia 2011

03-05 czerwca br. w Częstochowie odbędzie się V edycja Festiwalu Sztuki Kulinarnej „Aleja Dobrego Smaku”. Celem imprezy jest promocja polskich produktów regionalnych oraz firm produkujących żywność metodami tradycyjnymi oraz walorów turystycznych Ziemi Częstochowskiej, a także promocja kuchni Częstochowy i regionu częstochowskiego.

Na placu przed Liceum H. Sienkiewicza będzie ustawiona scena, na której w sobotę i niedzielę odbywać się będą pokazy kulinarne, interaktywne konkursy z udziałem publiczności i występy artystyczne. Ustawione będą także namioty dla restauratorów i sponsorów imprezy, natomiast na środkowym pasażu III Alei Najświętszej Maryi Panny – stoiska wystawców oferujących produkty związane z dobrą, regionalną kuchnią.

Festiwal rozpocznie się w piątek od godzin południowych. Piątek będzie dniem promującym produkty regionu częstochowskiego – w tym dania kuchni regionalnej.

Sobota będzie dniem promującym produkty regionalne i kuchnie polską, natomiast w niedzielę będzie promowana kuchnia molekularna.

Gościem specjalnym tegorocznego festiwalu będzie Jean Bos, dyplomowany mistrz kucharski Belgii i Francji, prekursor i mistrz kuchni molekularnej w Polsce. Na zakończenie festiwalu odbędzie się koncert Doroty Lanton „Miłość w Paryżu” .

W programie m.in.:

  • III Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów o tytuł „MISTRZA KUCHNI ŚLĄSKIEJ”
  • II Częstochowski Konkurs Piw Domowych i pokaz warzenia piwa domowego
  • II Międzyszkolne Mistrzostwa Polski w Carvingu owoców i warzyw
  • Staropolski Jarmark
  • pokaz kulinarny dla dzieci z udziałem Andrzeja Szuszkiewicza – Mistrza Kuchni hotelu Mercure-Patria.
  • pokaz kulinarny Mistrzów Kuchni – Pawła Antasa i Wiesława Ambrosa.

Podczas trzech dni festiwalowych w III Alei Najświętszej Maryi Panny  odbędzie się JARMARK PRODUKTÓW REGIONALNYCH. Swoje wyroby zaprezentują firmy z różnych regionów Polski, produkujące żywność metodami tradycyjnymi. Na stoiskach wystawców odbędą się liczne degustacje i konkursy dla publiczności, zwiedzający będą mogli dokonać zakupu produktów oraz uczestniczyć w degustacjach i pokazach przygotowanych przez wystawców.

Część stanowisk wystawienniczych będzie przygotowana do prezentacji gmin Ziemi Częstochowskiej – stoiska prezentujące walory turystyczne gmin, letnie imprezy plenerowe oraz regionalne produkty wraz z możliwością ich zakupu i degustacji.

Organizatorem Festiwalu jest Częstochowska Organizacja Turystyczna (tel. 34 368 22 60, e-mail: czot@czestochowa.um.gov.pl, www.czestochowa-czot.pl). Natomiast organizatorzy konkursu to: Częstochowska Organizacja Turystyczna, Polska Akademia Sztuki Kulinarnej, Paweł Antas, Członek Zarządu  EURO -TOQUES POLSKA, Wiesław Ambros – Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Andrzej Szuszkiewicz, Szef Kuchni hotelu Mercure Patria Częstochowa. Patronat nad konkursem objęła: Śląska Organizacja Turystyczna, Śląska Kapituła Smaku i EURO-TOQUES POLSKA.

 

REGULAMIN III OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU MŁODYCH TALENTÓW O TYTUŁ „MISTRZA KUCHNI ŚLĄSKIEJ”

V Festiwal Sztuki Kulinarnej

ALEJA DOBREGO SMAKU

Częstochowa 2011

 Termin: 4 czerwca 2011 r., godz. 11.00 – 15.00

Miejsce: Częstochowa, III Aleja Najświętszej Maryi Panny

Organizatorzy konkursu:

Częstochowska Organizacja Turystyczna, 42-217 Częstochowa, Aleja Najświętszej Maryi Panny 65, tel./fax 034 368 22 60, e-mail: czot@czestochowa.um.gov.pl

Polska Akademia Sztuki Kulinarnej

Paweł Antas, Członek Zarządu  EURO -TOQUES POLSKA”

Wiesław Ambros – Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej

Andrzej Szuszkiewicz, Szef Kuchni hotelu Mercure Patria Częstochowa

Patronat konkursu:

Śląska Organizacja Turystyczna

Śląska Kapituła Smaku

EURO-TOQUES POLSKA

I. Warunki uczestnictwa

  1. Konkurs przeznaczony jest dla uczniów szkół gastronomicznych. ze specjalnością kucharz – maksymalnie 12 załóg 2-osobowych.
  2. W konkursie uczestniczą drużyny 2-osobowe.
  3. Zgłoszenie uczestnictwa w konkursie kandydaci dokonują na formularzu stanowiącym załącznik nr 2 niniejszego regulaminu. Wypełnione formularze należy wysłać na nr faxu – 34 368 22 60 lub drogą mailową: czot@czestochowa.um.gov.pl w terminie do 21 maja 2011 r.

II. Zasady organizacyjne

  1. Produkty, które będą wykorzystane w konkursie, uczestnicy zapewniają sobie we własnym zakresie.
  2. Tematem konkursu jest kuchnia śląska – zawodnicy sami muszą skomponować dania, które zaprezentują przed komisją konkursową.
  3. Potrawy konkursowe są wykonywane na stoiskach przygotowanych przez organizatorów.
  4. Organizatorzy w specjalnie przygotowanych namiotach zapewniają dla każdej ekipy: 2 stoły robocze, kosz na śmieci, przyłącze elektryczne, kuchenkę elektryczną
    2-palnikową, 1 piec konwekcyjno-parowy na 2 drużyny startujące w konkursie, wodę do umycia rąk, rękawiczki lateksowe, ręczniki jednorazowe.  
  5. Sprzęt potrzebny do wykonania zgłoszonych dań oraz naczynia i zastawę niezbędną do podania i serwowania dań konkursowych każda ekipa zapewnia sobie we własnym zakresie.

III. Zasady przeprowadzenia konkursu

  1. Konkurs będzie przeprowadzony w następujących kategoriach: deser lub przystawkadanie główne.
  2. Tematem konkursu są dania kuchni śląskiej. Składniki dowolne w oparciu o posiadaną wiedzę z zakresu kuchni śląskiej.
  3. Ekipy konkursowe muszą przygotować dania we wszystkich kategoriach.
  4. Uczestnicy konkursu muszą przygotować po 5 porcji potraw konkursowych dla Jury konkursowego.
  5. Czas na wykonanie wszystkich potraw – 90 minut.
  6. Konkurs będzie przeprowadzony 4 czerwca w godz. 11.00 – 15.00. w dwóch turach po 6 ekip.
  7. Ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie nagród będzie miało miejsce na scenie w III Alei Najświętszej Maryi Panny w dniu przeprowadzenia konkursu..
  8. Każdy uczestnik konkursu zobowiązany jest do przekazania przed konkursem dla Jury: nazwę, opis potrawy zawierający składniki oraz sposób przyrządzania serwowanej potrawy. Dostarczenie opisu jest warunkiem uczestnictwa w konkursie.
  9. Ekipy, które zgłoszą się do konkursu muszą być obecne w III Alei Najświętszej Maryi Panny (przed sceną usytuowaną przed Liceum im. H. Sienkiewicza) na pół godziny przed rozpoczęciem konkursu celem losowania stanowisk konkursowych.

IV. Nagrody

1. Jury przyzna miejsca od I do III, nagrody rzeczowe oraz dyplomy. Jury zastrzega sobie inny podział nagród.

I miejsce – udział w międzynarodowym konkursie kulinarnym w Belgii – TROPHEE “BARON PIERRE ROMEYER”  WAVRE/BRUKSEL

II miejsce – udział w konkursie kulinarnym „Śląskie Smaki”.

V. Jury Konkursowe

W skład Jury Konkursowego wchodzą:

3 Szefów  Kuchni – przedstawicieli restauratorów

1 przedstawiciel organizatora

1 przedstawiciel mediów.

VI. Założenia końcowe

  1. Organizator zastrzega sobie prawo do publikacji potraw konkursowych.
  2. We wszystkich spawach nie objętych niniejszym regulaminem prosimy kontaktować się z przedstawicielem organizatorów: Elżbietą Trzeciak, tel. 34 368 22 60, mail: czot@czestochowa.um.gov.pl.