W miniony weekend (11-13 listopada br.) na Zamku Kliczków odbyła się kulinarna impreza – I Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich „Ale Pasztet”. Festiwal jest kontynuacją organizowanego od 2008 roku konkursu na najlepszy Produkt Lokalny z Borów Dolnośląskich.
Trzydniowy konkurs przyczynił się do identyfikacji i wpisania dań oraz receptur na listę produktów tradycyjnych. Wyłonił też kandydatów do Europejskiej Sieci Kulinarnego Dziedzictwa. Zespoły biorące udział w konkursach wykorzystywały głównie dziczyznę i runo leśne, czyli lokalne surowce.
W pierwszym dniu odbył się konkurs dla szkół o profilu gastronomicznym. Pierwsze miejsce wywalczyła ZSP w Iłowej (Ewelina Nowak i Ewelina Watroba). Drugie miejsce przypadło ZSG we Wrocławiu (Dawid Bryja i Michał Sławik), a trzecie ZSOiZ w Bolesławcu (Sebastian Rozbicki i Mateusz Kluwak). W drugim dniu zmagali się zawodowi szefowie kuchni z całej Polski zakwalifikowani do konkursu finałowego. Pierwsze miejsce zdobył zespół Daniel Olas i Paweł Wróblewski z Baltic Plaza Hotel Medi SPA w Kołobrzegu. Zwycięzcy oprócz atrakcyjnych nagród otrzymali również nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2012. Drugie miejsce wywalczyła drużyna Krystian Cięśla i Tomasz Tkacz z Restauracji Chopin w Chorzowie, a trzecie Maciej Siąkowski i Przemysław Holicke z Morning z Łodzi.