12- 13 lutego br. w Chełmnie odbędzie się kolejna edycja Warsztatów Umiejętności Kulinarnych, tym razem pod nazwą „ Alchemia i Amory w Kuchni”. Podczas warsztatów uczestnicy będą mogli poznać tajniki używania przypraw i dodatków, potraw z nietypowych podrobów baranich, jagnięcych i koźlęcych, przyrządzania ryb i skorupiaków, sporządzania deserów, napojów i słodyczy z czekoladą. Szkolenie skierowane jest do członków Lokalnych Grup Działania, którzy będą mieli możliwość podniesienia swoich umiejętności na potrzeby prowadzenia gospodarstw agroturystycznych. Mieszkańcy Chełmna będą mieli okazję zobaczyć i spróbować napojów czekoladowych, które na zakończenie warsztatów przyrządzą trenerzy, specjaliści od kulinariów.
Zgłoszenia na szkolenie można dokonać za pośrednictwem Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły justyna.gruczno@wp.pl do piątku 11 lutego br. do godziny 10:00.
Warsztaty są sfinansowane m. in. ze środków KSOW sekretariat w Toruniu.
Program Warsztatów Umiejętności Kulinarnych „Alchemia i Amory w Kuchni”
Sobota 12 lutego br. (Chełmno Restauracja Centralna)
10.00 – 11.30 Przyprawy w polskiej tradycji kulinarnej – Eugeniusz Mientkiewicz
11.30 – 12.00 Symbole i wiedza. Afrodyzjaki w dawnej kuchni, Jarosław Dumanowski
12.00 – 14.00 Serce na stole – polskie potrawy z serc – Zbyszek Kmieć
14.00 – 16.00 Grasica – zapomniany specjał – Urszula Czyżak
16 .00 – 18.00 Czekoladowe napoje cz. 1 – pokaz i degustacja otwarta dla publiczności
(Chełmiński Rynek) – E. Mientkiewicz, U. Czyżak, Z. Kmieć
ok. 18.00 Zakończenie I dnia warsztatów
Niedziela 13 lutego br. (Chełmno Restauracja Centralna)
11.00 – 13.00 Szafran, lubczyk i ryby – kuchnia dla zakochanych – Urszula Czyżak
13.00 – 14.00 Nietypowe podroby baranie, jagnięce i koźlęce – Zbyszek Kmieć
14.00 – 16.00 Skorupiaki w kuchni polskiej i innych – Eugeniusz Mientkiewicz
16.00 – 18.00 Czekoladowe napoje cz. 2 – pokaz i degustacja otwarta dla publiczności
(Chełmiński Rynek) – E. Mientkiewicz, U. Czyżak, Z. Kmieć
ok. 18.00 Zakończenie II dnia warsztatów