Dzisiaj w Warszawie odbędzie się live cooking połączony z degustacją i briefingiem prasowym z udziałem wybitnych szefów kuchni: Alaina Passarda (*** Michelin), szefa paryskiej restauracji Arpège, uznanej za 8. najlepszą restaurację na świecie według The World’s 50 Best Restaurants, Macieja Majewskiego, szefa kuchni restauracji La Brasserie Moderne oraz Dawida Makurata, Pastry Chef hotelu Raffles Europejski Warsaw. Spotkanie trzech mistrzów kuchni odbędzie się z okazji uroczystej Gali 25-lecia Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej, która będzie miała miejsce wieczorem w hotelu Sofitel Warsaw Victoria. Poradnik Restauratora będzie uczestniczył w tym wydarzeniu.
Alain Passard rozpoczął swoją indywidualną kulinarną przygodę w 1980 r. w restauracji Duc d’Enghien w Casino d’Enghien, gdzie zdobył najpierw jedną, a potem kolejną gwiazdkę Michelin, będąc ówcześnie najmłodszym dwugwiazdkowym szefem kuchni na świecie. Po kilku latach przenosi się do Brukseli, gdzie ponownie zdobywa dwie gwiazdki dla restauracji Le Carlton. W 1986 roku przybywa do Paryża gdzie zakłada restaurację Arpège funkcjonującą do dziś. To tutaj rozwija swoje talenty zdobywając w ciągu 10 lat komplet trzech gwiazdek Michelin. Od 2001 roku jego pasje kulinarne kierują się w stronę warzyw i naturalnych produktów. Zakłada on również własne uprawy, których produkty trafiają na stół w restauracji. Obecnie jest on jednym z najlepszych i najbardziej znanych mistrzów kuchni specjalizujących się w kuchni warzywnej. Jest autorem wielu nowatorskich przepisów i książek, a jego restauracja została sklasyfikowana na 12-tym miejscu wśród 50 najlepszych restauracji świata.